In Primeur nummer 6 van 18 juli 1986, in het eerste jaargang van het Nederlandse vaktijdschrift voor de AGF-branche, een artikel over de nieuwe aardappelen die in Tholen zijn gerooid.
Nieuwe aardappelen in Tholen
Het eiland Tholen ligt ten westen van de stad Bergen op Zoom. De grond daar is lichte kleigrond waar de boeren veel kanten mee uit kunnen. Vanouds worden er veel aardappelen en uien geteeld. Een groot gedeelte hiervan wordt geveild. Wat de uien betreft is het een echte exportveiling waar de exporteurs graag kopen. In de vroege jaren telde het eiland Tholen diverse veilingen, namelijk die te St. Annaland, Stavenisse, Scherpenisse. Door de concentratie is er nog slechts één overgebleven en wel die van St. Annaland. Ondanks de ontstane fusies is het één van de kleinste veilingen die Nederland nog heeft.
Het lossen op het veilingterrein van St. Annaland
In de vroege zomertijd zijn aardappelen een belangrijk produkt. Door sommige boeren wordt over de vroege soorten - Eerstelingen, Doré en Première - plastic gespannen, waardoor deze enige tijd eerder komen dan die van de volle grond. Dit is prijstechnisch meestal aantrekkelijk.
Handwerk
De vroege aardappelen worden op het eiland sinds jaar en dag met de hand gerooid. Hierdoor voorkomt men zware beschadigingen aan de zachte huid van de aardappels. In vroegere jaren was het nog echt handwerk, maar dit is ten dele voorbij. Momenteel worden ze met een klein rooiertje uit de grond gehaald. Achter de rooier is een leesband waar de aardkluiten met de hand uitgehaald worden. Aan de leesband staan vijf of zes mannen, die verder de aardappelen met de hand sorteren. Zoals we op de foto zien doet zelfs de tractorchauffeur mee, terwijl hij zijn tractor onbemand in de laagste versnelling verder laat rijden.
De trekker rijdt onbemand in de laatste versnelling
Hier stuurt de chauffeur nog
Om dit te realiseren moeten de rijen aardappelen kaarsrecht Staan. Door de aardappelen precies recht in de rij te poten wordt met het rooien één man uitgespaard. Op de rooimachine worden de aardappelen met de hand in de kisten gedaan. Met deze wijze van rooien behoudt men een gaaf produkt, waar een goede afzet voor is. In de regel zijn de veilingprijzen voor deze aardappelen belangrijk hoger, dan voor het produkt dat machinaal gerooid wordt. De consument weet dit te waarderen en betaalt graag iets meer. Verder komt deze rooimethode de houdbaarheid ten goede. In de kisten loopt het produkt weinig of geen schade op. Deze kisten gaan via de veiling en de grossier naar de kleinhandelaar en worden dan met de hand voor de consument afgewogen. Voor de kleinhandelaar is deze handgerooide aardappel een goede winstbrenger.
Op het land wordt gesorteerd
De jonge directeur van de veiling St. Annaland, de heer D.L. Hage
Een mooi gaaf produkt
Bron: Primeur | Jaargang 1 | Nummer 6 | 18 juli 1986