Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Servische AGF-sector zet handel voort ondanks algemene staking en protesten

Een algemene staking in Servië op vrijdag 24 januari jl., waartoe studenten hebben opgeroepen na maanden van protesten, heeft volgens ingewijden uit de sector een minimaal effect op de AGF-sector. Insiders uit de sector zeggen dat de logistiek in grote steden als Belgrado en Novi Sad wel is getroffen, maar dat de handel gewoon doorgaat.

De stad Novi Sad aan de overkant van de rivier de Donau. Foto Clayton Swart

Bij de protestacties van studenten hebben docenten, leraren, vakbonden en kleine bedrijven zich nu aangesloten. Het momentum is ontstaan na ontevredenheid over de regering na een ramp in november vorig jaar, toen een pas gerenoveerde overkapping van een treinstation in de stad Novi Sad instortte, waarbij 15 mensen omkwamen en twee mensen zwaar gewond raakten. De Servische president Aleksandar Vučić kondigde aan dat hij vandaag een grote tegenreactie zal houden in Jagodina om een initiatief te lanceren voor een "beweging voor de staat en het volk".

"De stakingen hebben geen invloed op de AGF-sector, het werk gaat gewoon door. We hebben geen problemen als gevolg van de staking. Op dit moment is er geen probleem, de actievoerders zijn op de scholen en faculteiten. Soms gaan ze de straat op, maar voorlopig is er geen probleem. De fruitmarkten en de bevoorrading zijn op een goed niveau," aldus een AGF-handelaar ter plaatse.

Agro Belgrado beurs
De algemene staking en protestactie komen net voor de jaarlijkse Agro Belgrado-beurs, die over minder dan een week plaatsvindt. Volgende week donderdag, van 30 januari tot 1 februari, zullen er op het beursterrein van Belgrado deelnemers uit heel Europa en de Balkan aanwezig zijn. De organisatoren van de beurs zeiden dat de protestactie geen directe gevolgen zou hebben voor de beurs.

"De stakingen lijken niet veel invloed te hebben op de AGF-sector, met uitzondering van de logistiek. Tot nu toe waren er geen aanwijzingen dat de protesten invloed hadden op de teelt, distributie of verkoop van groenten en fruit. Het probleem is misschien alleen de logistiek van het bewegen door de stad op de dagen van de beurs, geen van de deelnemers noemde iets anders als het probleem."

"We verwachten meer dan 50.000 bezoekers en meer dan 500 exposanten. De B2B Zone vindt plaats op de tweede dag van de beurs, 31 januari, en trekt veel belangstelling van deelnemers uit de hele Balkan en Europa. Er zullen 28 inkopers deelnemen die gespecialiseerd zijn in verse, diepgevroren en verwerkte groenten en fruit. Zij vertegenwoordigen landen als Roemenië, Polen, Hongarije, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Westelijke Balkan."

"Daarnaast zullen meer dan 80 bedrijven uit Servië, de Westelijke Balkan en Griekenland deelnemen. Het evenement van dit jaar heeft het hoogste aantal deelnemers en ontmoetingen sinds de B2B Zone voor het eerst werd georganiseerd op de Agro Belgrado beurs in 2020. De openingsdag van de beurs wordt traditioneel gekenmerkt door een uitgebreid conferentieprogramma, dat de mogelijkheid biedt om inzichten te presenteren voor binnenlandse en regionale groenten- en fruittelers door middel van de 2024 Export Analyse en Marktvooruitzichten voor 2025," besluiten de organisatoren van de beurs.

Voor meer informatie:
info@agrobelgrade.com
www.AgroBelgrade.com