De eerste Algerijnse biologische dadels van de nieuwe oogst werden begin december aangeboden op de Europese markt. "Door de weersomstandigheden startte het seizoen iets later dan vorig jaar. Toch is de gemiddelde opbrengst per palmboom 10 procent hoger dan vorig jaar. Wat de kwaliteit betreft, zijn de dadels dit jaar iets zachter, wat op zijn beurt te wijten is aan de regenval in september," schetst Mohamed Saber Hamidi van Eden Fruits, gevestigd in het Duitse Kehl. "Wat betreft de vraag zijn er geen grote veranderingen ten opzichte van vorig jaar en de prijzen zijn ook grotendeels stabiel."
Het bedrijf is gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van biologische dadels, voornamelijk uit de eigen teelt in Algerije. Er is sterke concurrentie uit Tunesië, waar met name de Deglet Nour-variëteit wordt geteeld. Bovendien concurreert het Algerijnse product met dadels uit het Midden-Oosten en Pakistan, vooral op het gebied van gedroogd fruit voor industriële doeleinden, legt Hamidi uit. "Vorig jaar boden we onze klanten tot oktober biologische dadels van Algerijnse oorsprong aan. Omdat het certificaat niet voldeed, moesten we in augustus stoppen met de verkoop van Naturland-producten. Voor dit jaar staat er echter een nieuwe audit gepland."
Certificeringsverplichting brengt beschikbaarheid in gevaar
De verkoop van biologische dadels groeit in Duitsland, mede dankzij hun veelzijdige gebruik in een groot aantal recepten zoals dadelstroop en dadelstroopsuiker. Hamidi: "De nieuwe EU Biologische Verordening 848/2018, die certificaten vereist voor elke producent met een areaal van meer dan vijf hectare, kan echter een negatieve invloed hebben op de beschikbaarheid van biologische dadels in de nabije toekomst."
In Algerije werkt Eden Fruit vooral samen met kleinschalige biologische en biologisch-natuurlijke teeltbedrijven, vervolgt Hamidi. "Dit zijn familiebedrijven die al meer dan 100 jaar bestaan en vaak werken zonder individuele eigendomsdocumenten. Bovendien is het opleidingsniveau van deze telers over het algemeen laag, wat het weer moeilijk maakt om zich aan te passen aan de nieuwe eisen op het gebied van gevarenanalyse, risicobeheer en preventie van voedselfraude. Ter vergelijking: telers in ontwikkelingslanden zoals Algerije en Tunesië hebben niet hetzelfde intellectuele en opleidingsniveau als telers in West-Europa. Daarom is er gespecialiseerde ondersteuning nodig om hen te helpen zich aan te passen aan de normen van vandaag."
Het team van Eden Fruits op de BioFach 2024
Verder groeipotentieel benutten
Toch ziet het management van Eden Fruits nog meer groeipotentieel voor Algerijnse bio dadels in Duitsland. "Het toenemende consumentenbewustzijn van gezonde en duurzame voeding in combinatie met de groeiende interesse in exotische producten levert een belangrijke bijdrage aan verdere groei. Met de juiste training en ondersteuningsprogramma's zijn Algerijnse producenten niet alleen in staat om te voldoen aan de nieuwe regelgeving, maar ook om te profiteren van deze groeiende vraag en hun omzet te verhogen."
Bezoek het bedrijf op BioFach: Hal 7A-301.
Vor meer informatie:
Mohamed Saber Hamidi
Eden Fruits GmbH
Bierkellerstraße 18
77694 Kehl, Duitsland
Tel: +49 (0)7851 6 36 71 67
m.hamidi@edenfruits.de
ww.edenfruits.de