De avocadoteelt blijft uitbreiden in de Valenciaanse Gemeenschap. In 2023 besloeg het areaal volgens de meest recente cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw al 3.700 hectare, 19% meer dan het jaar ervoor. De bijna 700 hectare aan eerstejaars aanplantingen in de regio in 2023 vertegenwoordigden bovendien bijna 80% van het totale Spaanse eerstejaarsareaal, wat de recente sterke uitbreiding van de avocadosector in de Valenciaanse Gemeenschap aantoont.
"Ook de prijzen doen het al enkele seizoen heel goed", zegt Carlos Mocholí van Amer Mocholí Fruits, een partnerbedrijf van Asoproa. "In ons geval kozen we in 2018 voor het planten van Lamb Hass, en in mindere mate zijn bestuiver, Bacon. In 2024 is onze teelt eindelijk volledig in productie gekomen."
"De prijzen waren over het algemeen erg goed en de verwachtingen voor dit jaar zijn ook behoorlijk positief. Alles hangt, zoals altijd, af van de markt. Tot nu toe lijkt het erop dat de Hass avocado iets goedkoper is dan vorig jaar. Toch vertrouwen we op het voordeel dat onze Lamb Hass heeft met zijn verkoopvenster, van maart tot midden april, precies tussen het einde van het Spaanse en het begin van het Peruaanse Hass seizoen", legt Carlos uit.
"Lamb Hass is een variëteit die perfect aan de boom kan blijven tot mei en zelfs juni, wat ook een interessante verkoopperiode kan zijn voor de Spaanse avocado."
"Dit jaar wijst alles erop dat de Lamb Hass oogst zou kunnen worden vervroegd naar eind februari, waardoor we minder overlap zouden hebben met het eerste Peruaanse aanbod. Qua prijzen kunnen we niet met hen concurreren, maar, zoals Asoproa benadrukt, kunnen we dat wel met de belangrijkste eigenschap van onze avocado's: de kwaliteit", verzekert Carlos.
"We hebben fruit dat met de juiste rijpheid wordt geoogst, wat de smaak en de kwaliteit garandeert, in tegenstelling tot avocado's die drie weken opgesloten zitten in een koelcel met kunstmatige atmosfeer op een schip naar Europa. De consument merkt snel het verschil tussen beide producten. Daarmee wil ik helemaal niet zeggen dat het fruit uit Peru slecht is. Ik stel me voor dat een Peruaanse avocado die in Peru wordt geconsumeerd net zo goed smaakt als een Valenciaanse avocado in Valencia", verduidelijkt hij.
"De maatvoering ziet er dit jaar goed uit. In het gebied waar mijn bomen staan, dat gelukkig ten noorden van Valencia ligt en niet werd getroffen door de DANA, heeft het goed geregend, en zowel de avocado's als de sinaasappelen hebben zeer goede maten. Daarnaast zijn de bomen dit jaar minder zwaar beladen, wat ook bijdraagt aan de grotere maten", merkt Carlos op. "Nu is het alleen hopen dat de kopers de kwaliteit en de maatvoering naar waarde schatten en de juiste prijs betalen", besluit hij.
Voor meer informatie:
Amer Mocholí Fruits
Tel: +34 620 699 092 (Spanje)
carlosmocholi@hotmail.com
https://aguacatesdelcampdemorvedre