De Europese Unie heeft besloten de economische sancties tegen Rusland te verlengen, een maatregel die bedoeld is om de financiële middelen die Moskou in het conflict met Oekraïne gebruikt, te beperken. Deze verlenging, waarvoor unanimiteit van de lidstaten nodig was, kwam in gevaar door de eisen van Hongarije, maar uiteindelijk werd er een akkoord bereikt. De hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, Kaja Kallas, bevestigt dat de beperkingen nog zes maanden van kracht blijven en benadrukt het belang dat Rusland verantwoordelijkheid neemt voor zijn acties.
Hongarije, dat de beslissing tot het laatste moment blokkeerde, kreeg garanties over de veiligheid van zijn energie-infrastructuur, essentieel voor zijn bevoorrading. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, benadrukte dat de overeengekomen verklaring het strategische belang van deze infrastructuur voor de EU erkent. De sancties, die aanvankelijk in 2014 werden ingesteld en met het uitbreken van de oorlog in 2022 werden uitgebreid, omvatten het bevriezen van tegoeden en handels- en financiële beperkingen, vooral in sectoren zoals energie en technologie.
Bovendien heeft de EU Russische tegoeden op haar grondgebied bevroren, waarbij de opbrengsten worden bestemd voor de verdediging en wederopbouw van Oekraïne, met een toezegging van €18,1 miljard aan economische hulp. Er wordt gewerkt aan een zestiende pakket sancties, dat mogelijk wordt aangekondigd aan het begin van het derde oorlogsjaar.
Bron: infobae.com
Indexfoto: Pixabay