In Europa kun je ook exotisch fruit uit Vietnam in de schappen vinden, onder meer van Sodirex Vietnam, een bedrijf gevestigd in Ho Chi Minh. "We importeren kokosnoot uit de Mekong Delta", zegt oprichter en CEO Eric Lasportes. Voor de convenienceproducten op de exportmark is het merk Mekong Gourmet gecreëerd. "Onze aanwezigheid in Vietnam geeft ons het voordeel van een perfecte beheersing van de kwaliteit van de producten. We zijn trouwens het enige Franse bedrijf in Vietnam dat GlobalG.A.P. en CoC gecertificeerd is."
Provincie Bến Tre
Gelegen in de Mekong delta, 85 km ten zuidwesten van Ho Chi Minh, staat de provincie Bến Tre al lang bekend als het 'rijk van de kokosnoten'. De vrucht en ook de boom worden gebruikt voor voeding, het maken van gereedschap, matten, borstels en bouwmaterialen.
Hoewel dit exotische fruit ook in zijn geheel aanwezig is in de groente- en fruitafdeling, wordt de consumptie geremd door de moeilijkheid die de consument ondervindt bij het snijden ervan. Daarom heeft Eric Lasportes een concept bedacht waaraan iedereen denkt, maar dat tot nu toe nog nooit het daglicht had gezien.
"Vandaag de dag is de kokosmarkt in tweeën gesplitst. Er is de mooi gesneden jonge kokosnoot die bedoeld is om met een rietje te drinken. We werken al jaren met het Xiêm de Bến Tre ras en verschillende presentatiemethoden: green, golden, white pearl, diamond en easy click. Daarnaast is er de traditionele bruine kokosnoot, die rijp wordt geconsumeerd, maar moeite heeft om door te breken op de Franse markt in de groente- en fruitafdeling. Toch ben ik ervan overtuigd dat deze exotische vrucht een toekomst heeft als vers gesneden product. Naar analogie met het saladesegment, dat een enorm succes is in de versafdeling, hebben we een praktische verpakking bedacht. Onze MAP-zak (Modified Atmosphere Package) biedt een houdbaarheid van twee weken. Het product speelt in op de 'on the go' en 'ready to eat' markt. Kokosnoot is rijk aan de mineralen ijzer, mangaan, fosfor en kalium en aan vezels (6g/100g). Het is een 100% natuurlijke snack."
Houdbaarheid van 15 dagenEric Lasportes werkt al meer dan zes maanden aan dit project dat nu werkelijkheid wordt. "We zijn bezig met de laatste microbiologische testen die deze houdbaarheid van 15 dagen zullen bevestigen. Het gros van het gesneden fruit zoals ananas en mango hebben maar een houdbaarheid van twee tot drie dagen. De vers gesneden kokos wordt ingevlogen en blijft daarna nog bijna twee weken houdbaar. We beginnen deze maand februari met de eerste export."
Als het product succes kent, overweegt Eric Lasportes het concept uit te breiden naar andere exotische vruchten. "Vandaag de dag kunnen sommige producten niet op de versmarkt worden verkocht, zoals palmharten die in conserven in pekel worden verkocht. Ze verkopen in MAP-zakjes zou kunnen inspelen op de behoefte om producten zo natuurlijk en vers mogelijk te consumeren."
Voor meer informatie:
Mekong Gourmet Sodirex Vietnam Co., LTD
Tel: +84 79 237 1237 / +84 (28) 6295 9386 (Vietnam)
e.lasportes@sodirex.com
www.mekonggourmet.asia