Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Costa dei Sapori

Moeizame afzet Siciliaanse kasgroenten

De Siciliaanse kasgroentesector heeft momenteel moeite om vaste voet aan de grond te krijgen op de markt. De situatie blijft onzeker, na een herfst- en winterseizoen met hoge prijzen en een beperkt aanbod.

Emanuele Scala

"We zitten nu midden in het seizoen, met vrijwel alle kasgroenten in productie", zegt Emanuele Scala van Costa dei Sapori. "De prijzen zijn een tijdlang hoog gebleven, maar de laatste tien dagen zien we een daling van de prijzen en de consumptie. Dat merken wij in elk geval duidelijk."

Datterinotomaten

Daling van de vraag
"Ook de buitenlandse vraag neemt af", vervolgt Scala. "De Italiaanse markt blijft grillig. "In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, draait onze sector om volume, niet om prijzen. We moeten kilo's verhandelen om de opslagkosten te compenseren. De hoge prijzen van de afgelopen tijd hebben het verhandelde volume doen krimpen. Consumenten schakelen snel over op andere producten als de prijzen van onze groenten blijven stijgen. Dit raakt de hele keten, want naast de stijgende kosten voor verpakking en andere materialen drukken ook de loonkosten en hogere energieprijzen zwaar op de sector."


Saladetomaten

Gebrek aan samenwerking verzwakt de sector
Een ander groot probleem is de gebrekkige samenwerking binnen de sector. "In Spanje of bij de appelteelt in Noord-Italië werken bedrijven samen om hun positie te versterken", legt Scala uit. "Maar dat zit niet in het Siciliaanse DNA. Elk doet maar wat. Er is geen gezamenlijke prijsstrategie, en in plaats daarvan duiken we omlaag om de goedkoopste aanbieder voor te blijven. Dit zorgt voor onnodige chaos en verzwakt onze marktpositie. We zouden vaker met elkaar moeten overleggen en ons aan afspraken houden, in plaats van elkaar te onderbieden met een paar centen verschil."


Een krat aubergines en op de achtergrond de verpakkingslijn

Prijzen bij Costa dei Sapori
Momenteel biedt Costa dei Sapori de volgende groenten aan (prijzen per kilo):

  • groene langwerpige tomaat: €0,70 - €0,90
  • coeur de boeuf tomaat: €1,00 - €1,20
  • San Marzano tomaat (rood): €1,60 - €1,90
  • datterinotomaat (rood en geel): €1,80 - €2,10
  • cherrytomaat: €1,40 - €1,70
  • ronde trostomaat: €1,00 - €1,30
  • pruimtomaat: €1,10 - €1,60
  • donkergroene courgette: €0,70 - €0,90
  • aubergine: €1,00 - €1,20

Voor meer informatie:
Emanuele Scala
Società Agricola Cooperativa Costa Dei Sapori
C/da Palmentella
97018 Scicli (RG) – Italië
Tel: +39 340 276 1779
info@costadeisapori.it
www.costadeisapori.it