Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egypte wordt speler op sapmarkt waar we rekening mee zullen moeten houden"

De tweede helft van het seizoen van de Fino citroen is in volle gang in Spanje. Ondanks enige verliezen door weersomstandigheden verloopt het seizoen volgens brancheorganisatie Ailimpo positief, met een evenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod.

"Een eerste raming wees op een oogst van 1.260.000 ton in Spanje, 21% minder dan in het recordseizoen van vorig jaar", zegt José Antonio García, directeur van Ailimpo. "Toch is de oogst groot genoeg om de export, de verwerkende industrie en de binnenlandse markt te bedienen."

De opbrengst neemt af, maar het areaal blijft groeien met nieuwe aanplantingen. "Dat betekent dat de opbrengst per hectare daalt, iets waar telers rekening mee moeten houden."

De industrie als marktstabilisator
De kleinere oogst zorgt voor een betere balans tussen vraag en aanbod, zowel voor de versmarkt als voor de verwerkende industrie. Zo speelt het bedrijf Riverbend, lid van Ailimpo, een belangrijke rol in de verwerking van citroenen tot producten met toegevoegde waarde. In de komende maanden presenteert het bedrijf zich op internationale beurzen, zoals Biofach en Foodex Japan.

"Klimaatverandering, nieuwe plagen en strengere regels voor gewasbeschermingsmiddelen beïnvloeden de kwaliteit van Spaans citrus", legt García uit. "Daardoor belandt een groter deel van de oogst in de verwerkende industrie, wat helpt om de prijzen op de versmarkt stabiel te houden en de sector rendabel te houden."

Van elke ton citroenen in Spanje gaat 75% naar de versmarkt en 25% naar de verwerkende industrie. Een goede samenwerking tussen beide is cruciaal. "De industrie moet efficiënt omgaan met overschotten en zorgen dat alleen de beste kwaliteit op de versmarkt komt", zegt García. "Dit moet gebeuren in een financieel evenwicht tussen alle betrokken partijen, wat in een wereldwijde markt steeds lastiger wordt."

De Spaanse verwerkende industrie heeft in Europa ook een concurrentievoordeel met zijn Europese oorsprong. "Klanten waarderen traceerbaarheid, voedselveiligheid en een lage CO2-voetafdruk steeds meer", benadrukt García.

Duurzaamheid bij Riverbend
Het bedrijf Riverbend zet zich in voor duurzaamheid via het initiatief Perfect Circle, dat aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. "Sinds 2021 hebben we onze CO₂-voetafdruk met 30% verlaagd en werken we samen met nationale ngo's", aldus het bedrijf. "Een groot project voor 2025 is de opening van een tweede zonnepark, dat tot 900 kWp kan opwekken. Dit zal ook de energiekosten verlagen. Deze investeringen maken ons efficiënter en geven ruimte voor innovatie in onze fabriek."

Concurrentie uit Egypte groeit snel
Naast droogte en overproductie – althans in de citroenenteelt – kampt de Spaanse citrusteelt met toenemende concurrentie uit Egypte. De Egyptische export naar Europa is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2024 steeg de export van Egyptische sinaasappelen naar de EU met 70,7% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Egypte is ondertussen goed voor de helft van de sinaasappelen uit derde landen op de EU-markt. Ook mandarijnen en citroenen uit Egypte winnen terrein: de export naar de EU steeg met respectievelijk 65% en 226%, al gaat het hier om fors kleinere hoeveelheden dan sinaasappelen.

"Egypte groeit snel dankzij sterke overheidssteun, lage loonkosten en een goed watervoorzieningssysteem", legt García uit. "Naast de uitbreiding van boomgaarden investeren ze ook fors in verwerkingsfabrieken. Egypte wordt een belangrijke speler in de sapindustrie, vooral voor sinaasappelsap. We zullen deze ontwikkelingen nauwlettend moeten volgen."

Voor meer informatie:
Riverbend
Carretera de Abanilla 30
30140 Santomera (Murcia) – Spanje
rbe.riverbend@riverbend.es
https://riverbend.es/