Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stabiele handel in mandarijnen en trage grapefruitverkoop

EU: Sterke groei sinaasappelimport

De meest recente cijfers over de citrusimport in de EU tonen aanzienlijke variaties tussen de verschillende citruscategorieën, met opvallende stijgingen in sommige segmenten en dalingen in andere. De import van sinaasappelen is in de eerste maanden van het seizoen 2024-2025 flink gestegen. In oktober 2024 werd een import van 166.562 ton genoteerd, wat een significante toename is ten opzichte van het vijfjaarlijkse gemiddelde van 132.771 ton voor dezelfde periode. Deze stijging werd vooral aangedreven door Zuid-Afrika, dat 145.268 ton leverde, terwijl kleinere hoeveelheden uit Zimbabwe (9.801 ton) en Turkije (374 ton) kwamen. Egypte, doorgaans een belangrijke leverancier, registreerde in oktober geen import.

De import van kleine citrussoorten, waaronder mandarijnen en clementines, volgde een gestaag traject dat nauw aansloot bij zowel het vorige seizoen als het vijfjaarlijkse gemiddelde. In januari 2025 bereikte de totale cumulatieve import 163.000 ton, wat meer is dan het volume van het voorgaande jaar op hetzelfde punt. Zuid-Afrika en Marokko bleven de belangrijkste leveranciers, terwijl Turkije en Israël aan het volume toevoegden.

De import van citroenen in de EU ligt ook iets boven het niveau van vorig jaar, maar blijft in lijn met historische trends. In januari 2025 bedroeg de totale import van citroenen 83.000 ton, iets meer dan zowel het seizoen 2023-2024 als het gemiddelde over vijf jaar. Argentinië, Turkije en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste leveranciers, waarbij Argentinië aan de leiding blijft.

De import van grapefruit verloopt trager dan het historische gemiddelde. In januari 2025 werd 93.000 ton geïmporteerd, wat lager is dan het vijfjaarlijkse gemiddelde van 121.000 ton, maar iets meer dan de 99.000 ton in het seizoen 2023-2024 op hetzelfde moment. De belangrijkste leveranciers blijven Zuid-Afrika, Turkije, Israël en de VS, met een bescheiden bijdrage van China.

Wat de prijzen betreft, zijn de sinaasappelenprijzen in de EU gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. In oktober 2024 bedroegen de sinaasappelprijzen 85 euro per 100 kg, vergeleken met 111 euro per 100 kg in oktober 2023. Ondanks de lagere prijzen blijven de importvolumes sterk, wat wijst op een stabiele vraag. De prijzen voor andere categorieën citrusvruchten, waaronder manardijnen, citroenen en grapefruit, waren nog niet volledig beschikbaar voor januari 2025, maar zullen naar verwachting de seizoenstrends volgen.

De komende maanden zullen bepalen hoe de markt voor de import van citrus zich verder ontwikkelt, waarbij factoren zoals weersomstandigheden, wereldwijde teelt en schommelingen in de vraag een cruciale rol spelen bij het bepalen van de handelsstromen.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Voor meer informatie:
European Commission
Tel: +32 2 299 96 96
www.agriculture.ec.europa.eu

Publicatiedatum: