Op de avond van 4 februari kwamen vertegenwoordigers uit de Europese aardappelsector samen in de balzaal van het Hilton Berlin aan de Gendarmenmarkt voor de 19e Internationale Berlijnse Aardappelavond, georganiseerd door de Duitse Handelsvereniging voor Aardappelen (DKHV). Op de vooravond van Fruit Logistica verwelkomde de DKHV meer dan 480 gasten uit 17 landen, waaronder prominente personen uit verenigingen, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven, evenals vertegenwoordigers van meer dan 180 bedrijven uit de sector.
Klik hier om direct naar de volledige fotoreportage te gaan.
DKHV-voorzitter Thomas Herkenrath opende de avond met een welkomstwoord waarin hij het belang van de internationale en grensoverschrijdende inzet van de vereniging voor de aardappelsector onderstreepte. Hij benadrukte de noodzaak van Europese en wereldwijde samenwerking op het gebied van onderzoek en wetenschap, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van aardappelrassen die geschikt zijn voor verschillende regionale omstandigheden, of in de strijd tegen plagen zoals Phytophthora en de rietglanscicade.
Herkenrath waarschuwde: "De toenemende verspreiding van de rietglanscicade, die zich de afgelopen jaren snel heeft verspreid in tal van teeltgebieden, vormt een aanzienlijke bedreiging voor de aardappelteelt. Deze cicadesoort kan de Stolbur-pathogeen en een proteobacterie overbrengen, die enorme verliezen in opbrengst, kwaliteit en bewaring kunnen veroorzaken, inclusief totale verliezen. Daarbij komen de steeds strengere politieke eisen op het gebied van gewasbescherming, die het dramatisch moeilijker maken om dergelijke plagen effectief te bestrijden." Hij riep dringend op tot innovatieve oplossingen om de voedselzekerheid in Duitsland en Europa op de lange termijn te garanderen. "Niets minder dan de toekomst van de aardappelteelt in Duitsland en Europa en het behoud van regionale economische cycli staan op het spel," benadrukte Herkenrath.
Veranderingen in de wereldhandel
Herkenrath ging ook in op de huidige veranderingen in de wereldhandel: "Hoewel de wereldhandel blijft groeien, wordt het voor veel Duitse bedrijven steeds moeilijker om concurrerend te zijn in de wereldhandel. Met name de afnemende internationale concurrentiekracht als gevolg van hoge teelt- en productiekosten, gedreven door te veel bureaucratie, overregulering, documentatie-eisen, zinloze certificeringsmanie en soms buitensporige eisen van sommige NGO's, zetten bedrijven steeds meer onder druk. Om ervoor te zorgen dat de Duitse en Europese aardappelhandel in de toekomst concurrerend blijft, hebben we enerzijds stabiele en betrouwbare randvoorwaarden nodig en anderzijds de veel beloofde vermindering van bureaucratie samen met deregulering en harmonisatie van certificeringssystemen op korte termijn. De Europese aardappel is een van de veiligste, duurzaamste en meest klimaatvriendelijke landbouwproducten, maar is nog steeds onnodig duur door een groot aantal dure wettelijke en particuliere certificeringen. Daar moet nu eindelijk eens een einde aan komen zonder onze hoge gezondheids- en consumentenbeschermingsnormen in gevaar te brengen!"
De DKHV juicht dan ook toe waar zij al lang om vraagt: het toenemende besef bij politici dat zowel de Green Deal als de Wet Ketenzorg hun doel voorbij schieten en de economie zwaar belasten. "Voor het eerst zien we een bemoedigende herbezinning in het Duitse en Europese politieke landschap. We doen een dringende oproep om zowel de bureaucratische lasten als de hindernissen in de regelgeving weg te nemen om de Duitse en Europese economie eindelijk te ontlasten en de vrije handel te bevorderen. Maar het is niet genoeg om alleen intentieverklaringen af te leggen. De staat kan en mag niet elk probleem oplossen - een efficiënt, praktisch kader voor de economie is de sleutel tot duurzame ontwikkeling."
"Samenwerking binnen de aardappelsector belangrijker dan ooit"
Olaf Feuerborn, voorzitter van de Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft e.V. (UNIKA), sloot zich in zijn welkomstwoord aan bij de openingstoespraak van de voorzitter van de DKHV. Hij benadrukte ook de noodzakelijke, maar reeds succesvolle samenwerking binnen de Europese aardappelsector en benadrukte de urgentie om de groeiende uitdagingen aan te gaan die met name worden gevormd door plagen zoals de rietglanscicade.
De Internationale Berlijnse Aardappelavond van de DKHV was daarom niet alleen een avond van ontmoetingen en uitwisseling, maar gaf ook een sterk signaal af ten gunste van de toekomstige levensvatbaarheid en belangrijke rol van de Europese aardappelsector.
De 20e Internationale Berlijnse Aardappelavond zal plaatsvinden op 3 februari 2026 in een nieuw pand. De eerste planning is al begonnen en de locatie belooft een bijzondere ambiance. Verdere details worden binnenkort bekendgemaakt op LinkedIn en de website van de DKHV.
Klik hier voor de fotoreportage.
Voor meer informatie:
www.dkhv.org