Nieuwe gegevens van het Federale Bureau voor de Statistiek wijzen op een duidelijke verschuiving in de Zwitserse land- en tuinbouwsector, met een opvallende toename van de biologische groenteteelt. Sinds 1996 is het areaal bestemd voor biologische groenten verzesvoudigd tot 3.160 hectare, goed voor een kwart van het totale groenteareaal.
Het totale landbouwareaal voor groenteteelt is sinds 1996 met 50% gegroeid tot 12.750 hectare. Ondanks deze groei blijkt uit een enquête van het FSO dat Zwitserse consumenten bij de aankoop van groenten vooral waarde hechten aan seizoensgebondenheid, regionale herkomst en uiterlijk, boven biologische certificering. In 2023 werden deze factoren gevolgd door prijs en milieuvriendelijke verpakking, waarbij biologische teelt de minste invloed had op de aankoopbeslissingen.
Volgens een branchevereniging heeft de markt voor biologische producten zelfs een groei doorgemaakt, ondanks de inflatie. De groenteconsumptie in Zwitserland blijft stabiel, met ongeveer 100 kilo per persoon per jaar. Het meest gegeten worden vruchtgroenten, zoals tomaten, courgettes en meloenen, gevolgd door wortel- en knolgewassen, zoals wortelen, venkel en rode bieten, met sla op de tweede plaats.
In 2023 had Zwitserland een zelfvoorzieningsgraad van 44% voor groenten, vergeleken met 54% voor alle voedingsmiddelen. De productiewaarde van groenten was ongeveer CHF 758 miljoen (801 miljoen euro), wat zo'n zes procent van de totale waarde van de landbouwproductie uitmaakt.
Bron: SWI