De Zuid-Afrikaanse gembervoorraden zijn momenteel laag, vermoedelijk door vertragingen in de aanvoer van geïmporteerde gember uit het Oosten. Het binnenlandse gemberseizoen loopt doorgaans van half april tot oktober of november, met enkele telers die tot in december en soms zelfs langer blijven leveren.
"Normaal gesproken zou de binnenlandse gember nu zo goed als op zijn, maar dit jaar kampt de lokale oogst met veel ziektes," zegt een marktagent. Hierdoor is alle gember die op de marktvloer wordt verhandeld momenteel geïmporteerd, voornamelijk uit China en Thailand, geleverd door wat hij "speculanten" noemt. Op dit moment is er geen Zuid-Afrikaans geteelde gember beschikbaar. Door scheepsstoringen arriveert de geïmporteerde gember echter onregelmatig, wat verklaart waarom het marktaanbod laag is.
De gemiddelde prijs voor gember op de lokale weekmarkten in Zuid-Afrika lag de afgelopen zes weken tussen de R70 (3,8 euro) en R90 (4,8 euro) per kilo. Dit wordt beschouwd als een eerlijke en redelijk normale prijs voor deze tijd van het jaar, wanneer de binnenlandse voorraden schaars of zelfs niet beschikbaar zijn.
In de Zuid-Afrikaanse supermarkten liggen de prijzen aanzienlijk hoger: een rondvraag onder verschillende retailers liet zien dat de prijzen per kilo varieerden van R189,90 (10,2 euro) voor losse gember tot R300 (16,2 euro) per kilo voor biologische gember in gaaszakken (minimaal 200 g).
In de retail wordt gember verhandeld tegen veel hogere prijzen dan op de gemeentelijke markten; dit stuk gember van 310 gram werd op 9/02/2025 verkocht voor bijna R60 (3,2 euro).
"Ik weet niet wanneer er weer lokale gember wordt verwacht. Sommige telers hebben de levering moeten stopzetten en de hele oogst uit de handel moeten nemen als gevolg van ziektedruk," gesluit de handelaar.