Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Flavour Shield

Ozontechnologie desinfecteert gepalletiseerde, niet-wasbare en verpakte AGF

Landbouwkundige Helmut Leili ontwikkelde een innovatieve plug-and-play container, waarbij de grootte afhankelijk is van het aantal pallets dat dagelijks gedesinfecteerd moet worden. Zijn frustratie over de hoeveelheid voedselafval en de toenemende besmetting van groenten en fruit als uitdaging voor voedselveiligheid bracht hem tot het besef dat de bestaande ozontechnologieën niet geschikt waren voor het behandelen van groenten en fruit die niet gewassen konden worden.

Na verder onderzoek ontdekte Leili dat elk type groente of fruit anders reageert op ozon. Het ontwikkelen van de technologie omvatte het bepalen van de juiste dosis voor verschillende producten. "Wat onze ozontechnologie uniek maakt, is dat het in staat is om door goed geventileerde verpakkingen heen te dringen. Ik heb deze technologie zo ontwikkeld dat hiermee rekening wordt gehouden. We zijn het enige bedrijf dat ook groenten en fruit kan desinfecteren die niet gewassen kunnen worden en die al verpakt en gepalletiseerd zijn", legt hij uit.

Daarnaast vereist het gebruik van de Flavour Shield-technologie minimale training en geen extra werk. "Ozon desinfecteert en verlengt de houdbaarheid van producten. Dit maakt ons anders dan andere bedrijven die de houdbaarheid verlengen met chloor of andere chemische middelen, of door te wassen." Met ozon kan het gebruik van fungiciden na de oogst worden vermeden, wat een belangrijke stap is in het verbeteren van de voedselveiligheid.


Een Flavour Shield ozonbehandelingseenheid geïnstalleerd in een verpakkingsbedrijf (foto's geleverd door Flavour Shield)

Het bedrijf ziet veel potentieel in Zuid-Afrika. "Zuid-Afrikaans fruit wordt wereldwijd geëxporteerd, wat tijd kost. Wij helpen exporteurs om de verse, teeltbedrijf-kwaliteit van lokaal geproduceerd fruit te behouden, zodat consumenten vertrouwen hebben in de smaak en het product, zonder het gebruik van chemische middelen. Dit biedt ook exporteurs meer commerciële kansen, waaronder de status van voorkeursleverancier bij hun klanten."

Leili benadrukt dat hoewel coatings en atmosferische verpakkingen de houdbaarheid kunnen verlengen, ze niet dezelfde desinfecterende werking hebben als ozon. "Wanneer exporteurs onze technologie combineren met deze oplossingen, kunnen ze de waarde van hun verpakkingen aanzienlijk verhogen."

"Het is een 1 + 1 = 3-scenario," voegt Rohleder toe. "De ideale oplossing is om beide technologieën te combineren, wat niet alleen de houdbaarheid verlengt, maar ook bijdraagt aan het verminderen van voedselverspilling. Dit is belangrijk voor zowel retailers als consumenten, aangezien voedselveiligheid steeds hoger op de agenda staat. We hebben de houdbaarheid van avocado's zelfs weten te verdubbelen. Ook bij blauwe bessen en bramen is het verschil duidelijk zichtbaar, met een toename van 25% tot 30% in houdbaarheid."

Het bedrijf heeft ook gewerkt met andere producten zoals broccoli, peren, tomaten, courgettes, bananen, perziken en guave.


Aardbeien gedesinfecteerd met ozon versus onbehandeld fruit: de prevalentie van schimmel in de controlegroep staat in sterk contrast met gedesinfecteerd fruit

Rob Kooijmans, medeoprichter van Flavour Shield: "Het grote nadeel van chloor is dat het residuen achterlaat. Zelfs als je het fruit wast, blijven er altijd moleculen op zitten, wat niet goed is voor je gezondheid." Hij wijst erop dat de Europese Unie, na jarenlang overleg, grenzen heeft gesteld aan de hoeveelheid chloor die mag worden gebruikt, aangezien dit chemische product moeilijk afbreekbaar is en jarenlang in het watersysteem blijft.

Ozon daarentegen laat alleen zuurstof achter als residu. Waarom is ozon dan niet de standaardkeuze voor desinfectie in pakstations? Leili legt uit: "Ozon is heel specifiek en moet ter plaatse worden gegenereerd. De technologie om ozon te produceren heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Het draait om de juiste toepassing, of dat nu nat of droog is, wat twee totaal verschillende manieren van toepassen zijn."

Een rendering van de nieuwste versie van de Flavour Shield unit

Minimale elektriciteitsbehoefte
Directe inademing van ozon is inderdaad schadelijk, maar de methode van Flavour Shield is volledig veilig voor werknemers. Het personeel kan de container pas betreden zodra het ozon volledig is uitgeput en omgezet in zuurstof.

De elektriciteitsbehoefte van het systeem is minimaal, aangezien de apparatuur die tijdens de desinfectiecyclus werkt, slechts een paar minuten per keer actief is. Als klanten zonnepanelen willen voor units die buiten worden gebruikt, kan Flavour Shield hieraan voldoen.

"Het systeem draait volledig op de cloud," legt Kooijmans uit. "Als zich een probleem voordoet, kunnen we dit op afstand oplossen, vooral als het gaat om softwarematige acties die nodig zijn voor het functioneren van de unit. Daarnaast kunnen we het gebruik van essentiële onderdelen meten en de slijtage volgen. Dankzij deze technologie kunnen we klanten automatisch voorzien van preventief onderhoudsadvies, nog voordat zich problemen voordoen."

Voor meer informatie:
Flavour Shield
Tel: +31 6 52764050
info@flavourshield.com
https://flavourshield.com