Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische inflatie -23,2%

De algemene consumentenprijsindex van Egypte kwam in januari uit op 243,5 punten, wat resulteert in een jaarlijkse inflatie van 23,2%, een lichte daling ten opzichte van de 23,4% in december, volgens officiële statistieken. Het Centraal Bureau voor Statistiek wijst de afname van de inflatie vooral toe aan een daling van de groenteprijzen met 2,6% en een lichte prijsdaling van vis en zeevruchten van 0,3% tussen december en januari.

In belangrijke sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en telecommunicatie bleven de kosten stabiel. Daarentegen stegen de prijzen van essentiële grondstoffen. Brood en granen gingen omhoog met 1,3%, terwijl vlees en gevogelte een stijging van 5,0% vertoonden. Zuivel, kaas en eieren stegen met 0,3%, en oliën en vetten werden 0,7% duurder. De grootste prijsstijging werd geregistreerd bij fruit, dat met 9,8% in prijs steeg en zo bijdroeg aan een maandelijkse inflatie van 1,6% in januari.

Op jaarbasis stegen de prijzen voor voedsel en dranken met 20,2%, tabak en alcoholische dranken met 29,5%, huisvesting, nutsvoorzieningen en brandstof met 18,7%, gezondheidszorg met 40,5% en transport met 33,6%.

Ondanks een lichte matiging van de inflatie op jaarbasis, vormen de hoge voedsel- en transportkosten een uitdaging voor Egyptische huishoudens. Analisten voorspellen een aanhoudende inflatiedruk als gevolg van valutaschommelingen, de prijzen van grondstoffen wereldwijd en problemen met de binnenlandse keten. Door de depreciatie van het Egyptische pond zijn de importkosten gestegen, vooral voor levensmiddelen en energie.

In reactie hierop heeft de regering subsidies en prijscontroles op essentiële goederen ingevoerd, naast structurele economische hervormingen. Beleidsmakers zullen naar verwachting monetaire en fiscale maatregelen aanpassen om groei in evenwicht te brengen met prijsstabiliteit te midden van de wereldwijde onzekerheden.

Bron: Arab News