Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Cameratoezicht op plantages verkleint risico van drugs in bananencontainers"

"De belangrijkste Colombiaanse exporthaven is Santa Marta, vanwaar jaarlijks ongeveer 50.000 containers bananen worden verscheept", zegt José Francisco Zúñiga Cotes, voorzitter van Asbama, de vereniging van bananentelers van Magdalena en La Guajira. De organisatie vertegenwoordigt zo'n 750 telers en beheert ongeveer 15.000 hectare.

"De Verenigde Staten nemen 35% van de export voor hun rekening, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, waar België, Duitsland en Nederland de voornaamste afnemers zijn." Zúñiga Cotes benadrukt daarnaast het belang van de Fairtrade certificering, die vooral kleinschalige telers ten goede komt. "Met dit keurmerk kunnen zij een toeslag van $1,00 per karton ontvangen, bovenop de huidige prijs van $7,50 per karton van 20 kilo."

De logistiek blijft een knelpunt. "Een van onze grootste problemen is de staat van de secundaire wegen. Veel zijn niet geasfalteerd, waardoor het transport van de bananen naar de havens moeizaam verloopt en de kwaliteit in het gedrang komt", legt Zúñiga Cotes uit. Een ander aandachtspunt is de verouderde irrigatie-infrastructuur. "Op dit moment gaat bijna 50% van het irrigatiewater verloren door doorsijpeling in de bodem. We werken daarom aan efficiëntere systemen, zoals druppel- en sproeiberegening, om het waterverbruik te optimaliseren."

Ook op het gebied van plantenziekten staan de telers voor een uitdaging. Sinds de ontdekking van de schimmel Fusarium R4T in 2019 zijn de bioveiligheidsmaatregelen aangescherpt om verdere verspreiding te voorkomen. "We werken aan een bananenras dat bestand is tegen de schimmel. Dat is essentieel om de teelt op lange termijn te waarborgen", aldus Zúñiga Cotes. Tegelijkertijd blijft de concurrentie met Ecuador, Costa Rica en Guatemala groot, waardoor Colombia zich continu moet blijven verbeteren op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid.

Een ander probleem is de veiligheid in de logistieke keten. "Drugs in de containers is een groeiende zorg. Daarom hebben we cameratoezicht op de plantages en scanners in de havens geïnstalleerd om de risico's te verkleinen", legt hij uit.

Naast de export zoekt Asbama naar alternatieve toepassingen voor de bananen die niet voldoen aan de exportnormen. "We ontwikkelen bananenmeel van restpartijen, wat extra werkgelegenheid oplevert, vooral voor alleenstaande moeders", besluit Zúñiga Cotes.

Voor meer informatie:
José Francisco Zúñiga Cotes
Asociación de Bananeros de Magdalena en La Guajira (Asbama)
Carrera 1C No. 22 - 58 Oficina. 1207 Edificio Bahía Centro
Santa Marta (Magdalena) – Colombia
Tel: +57 605 421 2907 / +57 320 521 6669
presidencia@asbama.com
www.asbama.com