Het seizoen van de Egyptische Valencia sinaasappelen vordert in een vrij concurrerende markt en kent een sterke vraag. Exporteurs worden dit seizoen echter gehinderd door het probleem van de sortering, terwijl de aanslepende crisis rond de Rode Zee ook op hen blijft drukken. Mohamed Mzayen, exportmanager van Al-Omar, doet verslag van de voortgang van het seizoen.
"De Egyptische sinaasappelen blijven een sterke wereldwijde vraag genieten. Belangrijke markten zoals Saoedi-Arabië, Rusland, de VAE en Nederland blijven zeer actief, met gestage importvolumes. Daarnaast heeft de Canadese markt een aanzienlijke groei laten zien, waarbij Egypte Spanje en Marokko heeft ingehaald in de sinaasappelexport daar. De vraag in Zuidoost-Azië is echter langzamer dan verwacht, voornamelijk als gevolg van logistieke verstoringen door de crisis in de Rode Zee, die invloed heeft gehad op de scheepvaartroutes en de kosten heeft doen stijgen."
De vraag naar Egyptische sinaasappelen is gestimuleerd door de problemen van de concurrentie in Spanje en elders. Mzayen: "Dit seizoen was de concurrentie uit Spanje minder groot dan normaal door slechte weersomstandigheden, met name droogte, waardoor de teelt van sinaasappelen in Spanje is afgenomen. Ook Zuid-Afrika had te kampen met kwaliteitsproblemen, waardoor Egypte een voordeel had bij het leveren van fruit van hoge kwaliteit. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat Egyptische sinaasappelen hun aanwezigheid op de internationale markten hebben kunnen versterken."
Het plaatje is niet helemaal rooskleurig. Net als in het seizoen 2022/2023 worden Egyptische telers dit seizoen geconfronteerd met een grote hindernis bij het op de markt brengen van sinaasappelen, namelijk de schaarste aan grote kalibers. "Dit seizoen bestaat slechts 20-25% van de oogst uit sinaasappelen van groot kaliber, wat leidt tot een verschuiving in de marktstrategie."
Exporteurs moeten daarom beslissen over de bestemming van hun grote sinaasappelen. Mzayen: "Bij Al-Omar hebben we onze sortering en verpakking geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat grotere maten worden toegewezen aan premium markten zoals de Golfregio en selecte Europese landen, zoals Nederland, Duitsland, Rusland en Frankrijk, waar de vraag naar groter fruit hoog is. Ondertussen geven markten zoals India en Maleisië de voorkeur aan sinaasappelen met kleinere maten, waardoor ze een ideale bestemming zijn voor de oogst van dit seizoen."
De overvloed aan kleine sinaasappelen heeft volgens Mzayen de prijs aan het begin van het seizoen gedrukt. "Vergeleken met vorig seizoen lagen de prijzen ongeveer 25% lager door de overvloed aan klein fruit, waardoor de concurrentie tussen exporteurs toenam. Tegen het einde van het seizoen veerden de prijzen echter weer op tot ongeveer 800 tot 900 dollar per ton, bijna het dubbele van de prijzen halverwege het seizoen. Hoewel het prijsherstel een positieve trend is, blijven de betalingstermijnen op sommige markten een uitdaging, omdat bepaalde kopers langere betalingstermijnen vragen, wat een zorgvuldig financieel beheer vereist."
Het succes van het seizoen hangt grotendeels af van het vermogen van de exporteur om beter te sorteren, concludeert Mzayen. "We gebruiken geavanceerde sorteertechnologie om te voldoen aan de specifieke grootte- en kwaliteitsvoorkeuren van verschillende markten. Daarnaast investeren we in digitale marketing en branding om onze klanten te ondersteunen bij het verhogen van hun verkoop. Ons streven naar strikte kwaliteitscontrole en efficiënt beheer van de keten zorgt ervoor dat we eersteklas sinaasappelen leveren aan internationale markten, wat ons concurrentievoordeel versterkt."
Voor meer informatieMohamed Mzayen
Al-Omar
Tel: +201092733545
alomarexport@gmail.com