Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Core Fruit

Thailand ontvangt eerste Zuid-Afrikaanse appelen in 16 jaar

Een appeletende minister van Landbouw was aanwezig bij het inpakken van de eerste Zuid-Afrikaanse appels voor Thailand in zestien jaar, na de aankondiging in december dat de toegang werd hervat. Core Fruit was er snel bij en laadde deze week de eerste container Joya-appels in, die naar verwachting over vier weken in Thailand zullen aankomen.

Het verbod op Zuid-Afrikaans fruit, waaronder druiven, appels, peren en steenfruit, werd veroorzaakt door "een administratieve fout", aldus Hortgro, de organisatie binnen de fruitsector. In 2008 had de import nog $6,7 miljoen opgebracht. De toegang voor Zuid-Afrikaanse peren is echter nog niet hersteld.

Rechts op de foto: De Zuid-Afrikaanse minister van Landbouw John Steenhuisen in het pakstation van Bella Frutta, Ceres.

Het smaakprofiel van appels waar Thaise consumenten de voorkeur aan geven, komt overeen met dat van andere Zuidoost-Aziatische landen, waar Zuid-Afrikaanse appelen de afgelopen jaren sterk in populariteit zijn gestegen. Tweekleurige appels met een hoog kleurpercentage en een hoge brix zijn bijzonder geliefd in dit deel van de wereld, aldus Thomas Mouton, hoofd hardfruit bij Core Fruit.


Minister John Steenhuisen met JJ van der Spuy en Thomas Mouton van Core Fruit

Tijdens de afwezigheid van Zuid-Afrika vulden Nieuw-Zeelandse appels het gat in de markt, maar Zuid-Afrikaanse exporteurs zijn nu klaar om terug te keren naar Thailand. Veel kopers herinneren zich de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse appels van jaren geleden.

"Zuid-Afrika heeft de cultivars en kleurkwaliteiten om te concurreren met Nieuw-Zeeland," zegt Mouton, die aangeeft dat de Nieuw-Zeelandse exporteurs misschien niet even enthousiast zijn over dit nieuws. Er geldt echter een importheffing van 10% op Zuid-Afrikaanse appelen, terwijl Nieuw-Zeelandse appels belastingvrij het land binnenkomen.


Jacques du Preez (Hortgro), Thomas Mouton (Core Fruit), Jan-Hendrik Venter (DALLRD directeur: fytosanitaire zaken) in gesprek met minister John Steenhuisen.

Momenteel gaat 35% van de Zuid-Afrikaanse appelexport naar Azië en Zuidoost-Azië.
Minister John Steenhuisen merkte op dat elke nieuwe markt bijdraagt aan de veerkracht van de sector. "Er is wereldwijd een enorme vraag naar agri-producten van hoge kwaliteit, vooral naar ons fruit en onze citrus en wijn."

De fruitsector is een motor van werkgelegenheid in Zuid-Afrika: Bella Frutta, dat door de minister werd bezocht, heeft in het hoogseizoen 650 mensen in dienst, aldus Mouton, en tijdens de oogst wordt er 24 uur per dag verpakt.


Staand: JJ van der Spuy (Core), Thomas Mouton (Core), Mashudu Silimela (DALRRD), Jan-Hendrik Venter (DALRRD), minister John Steenhuisen, Gcobani Tsako (DALRRD), Theo Pongolo (DALRRD), Bernard Henning (PPECB), Jacques du Preez (Hortgro) en Rosswell de Vries (PPECB).
Vooraan: Fransu Viljoen (Bella Frutta), Mpho Sekgala (DALRRD), Liezl Wentzel (DALRRD), Elelwani Mugabi (DALRRD), Hendrik Claassen (algemeen directeur Bella Frutta), Reginald Witbooi (Bella Frutta).

Voor meer informatie:
Thomas Mouton
Core fruit
Tel: +27 21 863 6300
thomas@corefruit.com
https://www.corefruit.com