ProducePay werd opgericht met als doel Latijns-Amerikaanse telers te ondersteunen bij het exporteren van hun groenten en fruit. Sinds de oprichting in 2014 heeft het bedrijf zich gericht op het verstrekken van werkkapitaal en handelsfinanciering aan telers, vaak voorafgaand aan het seizoen. "We verstrekken kortlopende werkkapitaalvoorschotten die telers in staat stellen hun input- en oogstkosten te dekken. Afhankelijk van de omvang van de transactie kunnen de voorschotten variëren van 10 tot 30 procent," legt Pat McCullough, CEO van ProducePay, uit. Het grootste deel van het verstrekte werkkapitaal komt uit Zuid-Amerika en Mexico. Tegen het einde van 2023 vertegenwoordigen Peru en Mexico elk ongeveer 35 procent van de markt van ProducePay, terwijl de VS, Chili, Colombia en 15 andere Latijns-Amerikaanse en Europese landen samen de rest van de markt vormen.
Dienstverlener
Tot voor kort gebruikte het bedrijf, samen met geldschieters, altijd zijn eigen middelen om teeltbedrijven te financieren. "We wilden echter niet altijd zelf het geld regelen voor teeltbedrijven, en we waren ook niet de goedkoopste aanbieder van kapitaal. Ons doel was altijd om goedkopere financiering te vinden voor de telers met wie we samenwerken," legt McCullough uit.
Het plan was om een systeem te creëren waarmee externe investeerders konden bijdragen aan het werkkapitaal van teeltbedrijven. "We zijn trots dat we dit hebben bereikt en hopen dit kwartaal de eerste grote deal af te sluiten, waarmee we volledig buiten onze eigen financiën gaan werken." Hoewel ProducePay al enkele kleinere deals buiten hun eigen middelen heeft gedaan, zou deze deal, die honderden miljoenen dollars betreft, de eerste van deze grootte zijn. "Als dit model werkt, zal ProducePay de markt betreden als dienstverlener. Dit was altijd onze droom en strategie, en nu kunnen we het voor het eerst realiseren."
Uitbreiden naar Europa
Hoewel Zuid-Amerika en Mexico tot nu toe de belangrijkste focusgebieden van ProducePay waren, ziet McCullough ook enorme kansen in Europa. "Europa is de grootste markt voor groente en fruit en de retail is veel meer gefragmenteerd dan bijvoorbeeld in de VS. Deze nieuwe overeenkomst biedt ons de mogelijkheid om Europese bedrijven aan te spreken."
"Onze belangrijkste taak in de toekomst is om als dienstverlener te werken." Alles wat ProducePay vóór deze verandering deed, zal gewoon doorgaan. "We moeten de verkoop en het wervingsproces regelen, het ontwerp structureren en goedkeuren om te zorgen dat de deal veilig is. We blijven ook onze gegevens op het veld monitoren en bijhouden, en we moeten zorgen voor de verzameling van gegevens ten behoeve van onze partners." Met andere woorden, ProducePay blijft alles doen wat het al deed, maar maakt het mogelijk om het werkkapitaal voor groenten en fruit als lening beschikbaar te stellen. "We hebben veilige werkkapitaalmodellen ontwikkeld, zodat elke investeringspartner die de financiering overneemt, kan groeien zonder onnodige risico's te lopen."
Zichtbaarheidsplatform
Bij dit alles is McCullough het meest enthousiast over het zichtbaarheidsplatform dat het bedrijf heeft gecreëerd. Het omvat transparantie over de kwaliteit van groente en fruit, verzendgegevens en orderbeheer. De teler kan zien hoeveel hij betaald heeft gekregen en wat de inhoudingen waren, terwijl de retailer inzicht heeft in de kwaliteit van groente en fruit dat van een bepaald teeltbedrijf komt. Een voorbeeld: in 2021 en 2022 wezen retailers 8,5 procent van de druiven af in hun distributiecentra. "Na afkeuring worden deze druiven weggegooid of verkocht voor een appel en een ei, maar dankzij ons zichtbaarheidsplatform is het afkeurpercentage in 2023 teruggebracht tot 0,5 procent," deelde McCullough.
Het platform is zeer goed ontvangen door marketeers en retailers, zelfs voordat ProducePay een onafhankelijk product had ontwikkeld. "Nu zijn we in een race om iets te bouwen dat de sector daadwerkelijk kan gebruiken, zonder de producten zelf te gebruiken voor werkkapitaal. Dit is vooral belangrijk voor Europa, omdat daar vaak terughoudendheid is om schulden aan te gaan. Dankzij onze ervaring aan de financiële kant en onze aanwezigheid op de teeltbedrijven, begrijpen we precies wat er speelt en kunnen we de sector meer transparantie bieden. Ons doel is om dit bedrijfsmodel op basis van transacties aan te bieden en het te koppelen aan het eindproduct."
Voor meer informatie:
Pat McCulloughProducePay
pat@producepay.com
www.producepay.com