Grote importeurs van Vietnamese AGF-producten stellen strengere eisen, waardoor Vietnamese bedrijven zich moeten aanpassen. Het Vietnamese handelskantoor in Zweden meldt dat de Europese Unie strengere regels invoert voor voedselveiligheid en duurzaamheid van verse land- en tuinbouwproducten.
De EU vereist dat geïmporteerde land- en tuinbouwproducten voldoen aan maximumresidugehalten (MRL's) voor gewasbeschermingsmiddelen en dat bepaalde chemicaliën volledig verboden worden. Daarnaast moeten verse producten een fytosanitair certificaat hebben om aan te tonen dat ze vrij zijn van schadelijke organismen. Voor mango's en soortgelijke producten worden warmtebehandelingen en andere maatregelen aangemoedigd. De EU heeft de inspecties verhoogd voor producten met een hoog risico op chemische residuen, waaronder die uit Vietnam. Het doel is om de impact op het milieu te verminderen en de productkwaliteit te waarborgen.
Vorig jaar bedroeg de Vietnamese export van groenten en fruit naar de EU 7,15 miljard dollar, waarmee het land zijn positie als de 24e grootste leverancier van deze producten op de EU-markt handhaafde.
China, een andere belangrijke importeur van Vietnamese land- en tuinbouwproducten, scherpt ook de importnormen aan. Nguyen Dinh Tung, algemeen directeur van Vina T&T, verklaarde dat China technische noodbarrières heeft opgeworpen en strikte naleving eist om te kunnen blijven exporteren. "Om land- en tuinbouwproducten naar deze dichtbevolkte markt te exporteren, moeten bedrijven zich houden aan de kwaliteitsnormen die China heeft opgesteld. Het belangrijkste is om te zorgen voor effectieve quarantaine vanaf het stadium van inkoop en verpakking, en om op de hoogte te blijven van verboden stoffen om het gebruik ervan te voorkomen," benadrukte Tung. Verwerkende bedrijven moeten beheersystemen voor voedselveiligheid opzetten om aan de Chinese eisen te voldoen.
Het ministerie van Industrie en Handel merkt op dat er in 2025 nog steeds kansen zijn voor de Vietnamese export naar de EU. Bedrijven moeten echter innoveren om aan milieu- en sociale criteria te voldoen, duurzame ketens op te bouwen en de traceerbaarheid te verbeteren om hun positie te behouden. Nguyen Thi Hoang Thuy, hoofd van het Vietnamese handelskantoor in Zweden en Noord-Europa, benadrukt een strikte naleving van de regelgeving, waaronder het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen en het investeren in duurzame teelt. Bedrijven moeten hun inspanningen op het gebied van milieubescherming aantonen door middel van certificeringen zoals GlobalGAP, Rainforest Alliance of Fairtrade.
Nguyen Xuan Nam, plaatsvervangend directeur van het Vietnam National Sanitary and Phytosanitary Information and Enquiry Point (Vietnam SPS Office), onderstreept het belang van kwaliteitsbehoud en het bijwerken van marktinformatie om de teelt en verwerking aan te passen. Investeren in duurzame teelt om de productkwaliteit te verbeteren en te voldoen aan hogere normen is aan te raden voor een succesvolle export op de lange termijn.
Bron: Vietnam+