In Primeur nummer 7 van 25 juli in het eerste publicatiejaar 1986 een artikel over Fruitcentrale St.-Truiden die na een moeilijke periode een ongekende omzetverhoging weet op te tekenen.
Lees hieronder het hele artikel.
Omzet verdrievoudigd: Fruitcentrale St.-Truiden werkt zich uit het dal weer omhoog
In de jaren zeventig zag het er voor de St.-Truidense Fruitcentrale c.v. weinig rooskleurig uit. Moeilijkheden in de toen bestaande bestuursraad en directie mondden uit in een onduidelijk beleid, hetgeen zijn negatieve weerslag vond in de bedrijfsresultaten, die een steeds meer dalende lijn vertoonden. Wilde de in 1952 opgerichte Fruitcentrale weer gezond zijn, dan moesten kundige heelmeesters er aan te pas komen. Die kwamen er in de personen van een verjongd en wilskrachtig bestuur en een nieuwe directeur, die, voortgekomen uit het bedrijf zelf, precies wist wat de "patiënt" mankeerde. De nieuwe aanpak die zo'n jaar geleden werd ingezet heeft zijn uitwerking niet gemist.
Topdrukte op de Fruitcentrale in St.-Truiden. De kersenaanvoer reikt tot rekordhoogte.
"Gezegd mag worden dat we weer een kerngezond bedrijf hebben. Dankzij een vriendelijk, dynamisch en commercieel beleid ten dienste van de producenten telt de St.-Truidense Fruitcentrale de laatste jaren weer volledig mee. Het ledental is de vierduizend gepasseerd en onze jaaromzet in geld zal het miljard ruimschoots overschrijden. Dat is bijna het drievoudige van de omzet aan het eind van de jaren zeventig. Ook de vooruitzichten voor de toekomst van de Fruitcentrale zijn gunstig. Kortom, van de slaperige toestand, waarin ons bedrijf jaren verkeerde, is niets meer over."
Exterieur van de Fruitveiling St.-Truiden
Inzet directeur
"De huidige bestuursraad en directie zullen er wel voor oppassen niet weer in te dommelen," zegt voorzitter J. Odeurs van de St.-Truidense Fruitcentrale. Hij wil er graag de nadruk op leggen dat het met name de grote kennis van zaken en inzet van directeur A. Peeters zijn geweest die het bedrijf weer hebben opgestoten in de vaart der Belgische fruitveilingen. "Het grote voordeel van de heer Peeters als directeur is dat hij reeds lang aan de Fruitcentrale is verbonden, van laag tot hoog is opgeklommen en zodoende het bedrijf als zijn broekzak kent. Als bestuur hadden we ons geen geschiktere directeur kunnen wensen."
Op het terrein van de Fruitcentrale is een begin gemaakt met de bouw van een grote loods voor leeg fust
Op het terrein van de Fruitcentrale wijst alles erop dat vooral de kersenaanvoer op de hoogste toeren draait. De grote neerzetloods kan nauwelijks de massale hoeveelheden van de zoete, glanzende vruchten bergen. Aan één stuk door klinken de aankondigingen van de veilingmeester door de talrijke luidsprekers. De kopers zijn erg willig, er worden goede prijzen gevormd. Grote vrachtauto's, waaronder verscheidene uit Nederland, rijden af en aan om de produkten naar alle windstreken te transporteren. Op het hoogtepunt van het seizoen worden per dag 100 ton zoete kersen en 20 ton bessen aangevoerd. Inmiddels is ook de aanvoer van morellen voor de industrie op gang gekomen. Directeur Peeters verwacht een totaalkwantum van zo'n 2800 ton.
Omzet
Wat de omzet van andere produkten betreft volgen hier nog wat cijfers: appels 35 miljoen kg, peren 15 miljoen kg, aardbeien 1,8 miljoen kg, kersen 4,5 miljoen kg, bessen 300 ton, witloof 300 ton en pruimen 800 ton. Totaal nam de fruitaanvoer in 5 jaar toe van 18.000 ton naar 53.000 ton. Van het geveilde fruit gaat 45% naar het buitenland, vooral West-Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden, 10% wordt in België en Nederland industrieel verwerkt, 10% gaat naar warenhuizen en supermarkten en de rest is bestemd voor de detailhandel in België.
Handelaren op de veiling met kistjes kersen
Vertrouwen
Dat steeds meer telers de Fruitcentrale hun vertrouwen waard achten blijkt uit het jaarlijks stijgende ledental. Dit jaar werd een ledenwinst van 230 geboekt. De leden zijn naast producent tevens aandeelhouder van de commanditaire vennootschap. Velen van hen hebben de aardbeienteelt uitgebreid en sinds september 1985 brachten zij hun witloof ter veiling naar de Fruitcentrale. En met succes, want sindsdien werd niet minder dan 300 ton witloof aangevoerd en verkocht.
Voorzitter Odeurs illustreert de heropleving van de St.-Truidense Fruitcentrale met de vermelding dat de afgelopen 5 jaar voor 150 miljoen BF in het bedrijf werd geïnvesteerd. Het grootste deel van dit bedrag werd besteed aan de vernieuwing en uitbreiding van de koelruimten. Verder kwam er een nieuwe veilingklok, werd een nieuwe IBM-computer geïnstalleerd en werden 10.000 paloxen (grote voorraadbakken die per stuk 400 g produkten kunnen bevatten) aangeschaft. Het wagenpark werd uitgebreid met 10 vorkheftrucks en er werden sorteermachines ingevoerd die de producenten zelf door eigen personeel kunnen laten bedienen. Voorzitter Odeurs voegt er aan toe dat er plannen bestaan voor uitbreiding van het systeemsorteren. Aan vast personeel heeft de Fruitcentrale rond 50 mannen en vrou-wen in dienst. Door een effectieve werk- en taakverdeling is er tijdens het seizoen geen behoefte aan tijdelijke werkkrachten.
Op het ogenblik wordt op het terrein van de Fruitcentrale gebouwd aan een loods bestemd voor het bergen van leeggoed. Deze uitbreiding zal binnen twee maanden in gebruik worden genomen. Onlangs werd een stuk grond aangekocht waardoor de totale oppervlakte van de Fruitcentrale op 5 hectare is gebracht.
In lange rijen wachten vrachtauto's om hun lading fruit naar alle windstreken te transporteren.
Eigen kistenkaart
De St.-Truidense Fruitcentrale brengt sinds 1984 een eigen blauwe kistenkaart onder het merk Fruitcentrale op de markt. Het bestuur van de Fruitcentrale is hiertoe overgegaan omdat het om verschillende redenen het niet eens was met het door "Centrapool" ingevoerde nationaal kwaliteitslabel en de doelstelling van Centrapool. Voorzitter Odeurs: "Als veilingen samen onder één merk, zoals de gele Centrapoolkistenkaart op de markt komen, of als een individuele veiling zijn eigen merk wil behouden, dan is dat hun volste recht. Wij zijn tegen het voeren van een nationaal handelsmerk zoals Centrapool beoogt. Wij vrezen dat dan via de Afzetfondsen weer eens op kosten van de gemeenschap en de producenten een organisatie wordt gecreëerd, waarvan het nut wordt betwijfeld, het controle-apparaat heel veel geld gaat kosten en die op den duur de motivatie van telers en veilingen zal verliezen. Dankzij de eigen begeleiding van de producenten en de eigen controle wordt het Fruitcentrale-produkt vandaag herkend en erkend door de handel als beter eerste klas fruit van Belgische oorsprong en dit zonder de steun van Afzetfondsen."De Fruitcentrale heeft een eigen kistenkaart op de markt gebracht
Bron: Primeur | Jaargang 1 | nummer 7 | 25 juli 1986