Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 7:

"Beschikbaarheid binnenlandse appelen licht gedaald"

Binnenlandse producten, hoewel beperkt, bleven de basis vormen van het appelassortiment op de Duitse markt. Elstar, Boskoop, Tenroy en Braeburn werden meestal los aangeboden, maar ook in kisten en kratten en genereerden meestal voldoende aandacht, aldus het BLE. De belangrijkste rassen uit Italië waren Pink Lady, Granny Smith en Golden Delicious. Frankrijk stuurde met Jazz, Honeycrunch en Pink Lady vooral clubrassen. Nederlandse, Belgische en Poolse zendingen hadden een complementair karakter.

De kwaliteit van de Europese partijen was over het algemeen overtuigend. Hoewel het aanbod iets terugliep, kon overal aan de rustige vraag worden voldaan. De belangstelling was zeer gunstig. Handelaren hadden zelden reden om hun eerdere vraag te wijzigen. Op sommige plaatsen waren er af en toe kortingen op de zwakke marktdagen in het midden van de week, vooral voor Duitse producten. Er waren echter ook af en toe prijsverhogingen.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijzenrapport te gaan

Binnenlandse appeloogst in 2024 daalt met 12,4% onder het tienjarig gemiddelde
Appelen blijven veruit de meest geoogste boomvruchten in Duitsland. In 2024 werd er een appeloogst van 872.000 ton genoteerd, wat aanzienlijk onder het gemiddelde ligt. Volgens het Federale Bureau voor de Statistiek werd er dat jaar ongeveer 122.900 ton minder geoogst dan het tienjarig gemiddelde, wat neerkomt op een daling van 12,4%. De lage oogst werd voornamelijk veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden, die vooral in de oostelijke deelstaten aanzienlijke verliezen van wel 90% teweegbrachten in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. In Noordrijn-Westfalen, waar aanvankelijk een even slechte oogst werd verwacht, bleek het resultaat uiteindelijk iets gunstiger.

De bloei van appelbomen begint doorgaans pas eind april, afhankelijk van de regio, maar door de steeds vroeger aanbrekende warme lentetemperaturen in Duitsland, begint de bloei vaak weken eerder. Dit maakt de appelbloesem steeds kwetsbaarder voor late vorst. In april 2024 bijvoorbeeld veroorzaakten late vorst en hagelbuien aanzienlijke schade, wat resulteerde in een slechte vruchtzetting in veel boomgaarden. Naarmate het groeiseizoen vorderde, hadden koel en vochtig weer, evenals zware regenval in bepaalde regio's, een negatieve invloed op de vruchtontwikkeling en droegen zij bij aan het ontstaan van ziekten. Uiteindelijk bleek de impact echter minder ernstig dan aanvankelijk voorspeld. In de eerste oogstraming van juli 2024 werd nog verwacht dat de appeloogst 26,3% of 261.300 ton lager zou uitvallen dan het tienjarig gemiddelde.
Er waren aanzienlijke regionale verschillen in de oogstresultaten. Terwijl de hoeveelheid geoogste appels in vrijwel alle deelstaten duidelijk onder het niveau van voorgaande jaren lag, behaalden fruittelers in Baden-Württemberg, de belangrijkste regio voor de binnenlandse appelteelt, een relatief goede oogst. Met een opbrengst van 395.400 ton lag deze ongeveer 19,4% boven het tienjarig gemiddelde en vertegenwoordigde daarmee zo'n 45,3% van de totale appeloogst in Duitsland. Ongeveer driekwart (73,2% of 638.900 ton) van de in 2024 geoogste appels was bestemd voor de verkoop als dessertfruit.

In de EU werden, naast Duitsland, ook andere landen zoals Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Hongarije, Roemenië en België getroffen door oogstverliezen in 2024, die in sommige gevallen aanzienlijk waren. Dit leidde in totaal tot een lage EU-oogst, wat op zijn beurt resulteerde in verdere prijsstijgingen.

Peren
Het assortiment werd nog steeds gedomineerd door de Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria. Uit Turkije waren de belangrijkste variëteiten Santa Maria en, in mindere mate, Deveci. Nederland deed vooral mee met Xenia en Conference. Import van overzee werd steeds belangrijker.

Druiven
Het Zuid-Afrikaanse aanbod domineerde, gevolgd door partijen uit Peru en Namibië. Het assortiment was voortdurend zeer rijk. De belangstelling kon nauwelijks gelijke tred houden met de beschikbaarheid. Hoewel de kwaliteit nog steeds indrukwekkend was, moesten handelaren vaak kortingen aanvaarden.

Sinaasappelen
Het seizoen liep langzaam ten einde: zowel de beschikbaarheid als de belangstelling verminderden. De late variëteiten namen de handsinaasappelen over. De lage temperaturen waren goed voor de vraag: de opslagmogelijkheden waren zeker verbeterd.

Mandarijnen
De aanwezigheid van mandarijnen leek weg te smelten. De lage temperaturen hadden de interesse zeker opnieuw aangewakkerd, maar een zekere verzadiging van de klantvraag kon niet worden ontkend. De Spaanse Nadorcott en Tango domineerden de handel, gevolgd door de Israëlische Orri, die vooral overtuigend waren door hun smaak.

Citroenen
De Spaanse Primofioro overheerste en was op sommige plaatsen als een monopolie verkrijgbaar. Zendingen uit Italië, Egypte, Griekenland en Turkije maakten het aanbod compleet. Het winterse weer had de handelsmogelijkheden zeker verbeterd.

Bananen
Het aanbod was voldoende om aan de voortdurende vraag te voldoen. Het winterse weer beperkte de handelsmogelijkheden in sommige gebieden. De beoordelingen ontwikkelden zich ongelijkmatig: in Frankfurt gingen ze voor het hele assortiment omhoog.

Bloemkool
Italiaanse aanbiedingen overheersten, op ruime afstand gevolgd door Spaanse aanbiedingen. Frankrijk, Nederland en België deden ook mee met kleine hoeveelheden. De beschikbaarheid nam toe. De vraag kon niet altijd gelijke tred houden. De prijzen gingen daarom vaak omlaag, soms vrij sterk.

Sla
Voor ijsbergsla waren alleen Spaanse partijen beschikbaar. Toch was er een vrij grote prijsmarge door de inconsistente kwaliteit. Belgische en Italiaanse partijen sla overheersten, terwijl Franse sla de markt aanvulde.

Komkommers
Hoewel Spaanse partijen overheersten, verloren ze marktaandeel naarmate hun aanwezigheid afnam. Er was soms een leveringsgat, waardoor de prijzen stegen. De leveringen uit Nederland namen iets toe, maar er kon niet altijd volledig aan de vraag worden voldaan.

Tomaten
Er was een breed en gevarieerd assortiment beschikbaar. De beschikbaarheid was over het algemeen toegenomen. Over het algemeen kon de belangstelling niet altijd gelijke tred houden met het toegenomen aanbod. Retailers zagen zich daarom vaak genoodzaakt om opeenvolgende kortingen door te voeren.

Paprika's
Spaanse partijen domineerden, geflankeerd door Turkse en Marokkaanse import. De leveringen werden beperkt. Dit had gevolgen voor de prijzen, die in sommige gevallen sterk stegen. In Frankfurt en Berlijn bijvoorbeeld moest tot € 20 per doos van 5 kg worden betaald. Vooral de gele paprika's werden duurder.

Bron: BLE

Publicatiedatum: