De groeiende vraag naar aardappelen en uien in Ivoorkust biedt veel kansen voor de land- en tuinbouwsector, met bijzondere interesse in samenwerking met Nederlandse bedrijven. Dit benadrukt de focus van Ivoorkust op het verbeteren van lokale teeltbedrijven en het uitbreiden van de markt.
In de afgelopen jaren heeft Ivoorkust de import van aardappelen en uien uit Nederland verhoogd. In 2022 werd ongeveer 20.000 ton aardappelen geïmporteerd, een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. De import van uien bereikte in hetzelfde jaar ongeveer 15.000 ton, wat een stijging van 10% betekende ten opzichte van 2021. Nederlandse uien staan bekend om hun hoge kwaliteit en lange houdbaarheid, waardoor ze steeds meer de voorkeur genieten op de Ivoriaanse markt. Er is echter een duidelijke ambitie om de lokale teelt van deze gewassen verder te ontwikkelen en zelfvoorzienend te worden.
Volgens GUDE-PME is Ivoorkust op zoek naar samenwerking met Nederlandse bedrijven, waarbij Ivoriaanse belanghebbenden vooral geïnteresseerd zijn in investeringsmogelijkheden. Zij zien Nederlandse investeerders als waardevolle partners die kunnen bijdragen met kapitaal, technologie en expertise om de lokale teeltpraktijken te verbeteren. Er is daarnaast veel vraag naar trainingsprogramma's op het gebied van moderne teelttechnieken, ongediertebestrijding en duurzame landbouwpraktijken, met als doel de productiviteit en kwaliteit te verhogen.
Partnerschappen met Nederlandse bedrijven kunnen aanzienlijke voordelen opleveren, zoals verbeterde landbouwpraktijken, optimalisatie van de toeleveringsketen en een grotere marktuitbreiding. De inzet van moderne teelttechnieken kan de opbrengsten verhogen en verliezen door plagen of ziekten verminderen. Bovendien kan de logistieke expertise uit Nederland helpen om de keten te stroomlijnen en de markttoegang te verbeteren. Dit zou uiteindelijk de kwaliteit van de lokale aardappelen en uien kunnen verbeteren, wat de afzet op lokale, nationale en zelfs regionale markten zou kunnen bevorderen.
Bron: MLVVN