Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar zoete Cevennen uien groter dan aanbod

Het seizoen van de zoete uien uit de Cevennen zit erop. Carl Grandidier, commercieel verantwoordelijke bij de coöperatie Origine Cévennes, blikt terug op 2024/2025.

Nat seizoen drukt de opbrengst
Aanvankelijk werd verwacht dat een oogst van ongeveer 2.000 ton vergelijkbaar zou zijn met die van vorig jaar. Uiteindelijk kwam de afzet echter uit op slechts 1.620 ton, flink minder dan in de topjaren waarin 2.500 ton werd gehaald.

De boosdoener was de regen, net als vorig seizoen. "Er viel veel te veel neerslag in het voorjaar", legt Grandidier uit. "De loofgroei werd door al dat water overdreven groot, waardoor de opslagkisten voller leken. Maar zodra het loof was ingedroogd, verloren we zo'n 300 ton aan product." Dit leidde niet alleen tot een lagere opbrengst, maar ook tot kleinere uien dan normaal.

Wat de kwaliteit betreft, bleef het grootste deel van het seizoen probleemloos. "Pas tegen het einde begonnen we wat problemen te zien", zegt Grandidier. "Uien en vocht gaan nu eenmaal niet goed samen."


Momenteel wordt 86% van de zoete Cevennen uien op de Franse markt verkocht. De overige 14% gaat vooral naar Italië – een markt die elk jaar blijft groeien – en in mindere mate naar Engeland, Zwitserland en Duitsland.

Hogere prijzen dankzij beperkte beschikbaarheid
Door het lagere aanbod waren de verkoopprijzen gestegen. "De vraag was groter dan het aanbod, waardoor de prijzen logischerwijs hoger lagen dan in 2023/2024", aldus Grandidier. Deze prijsstijging was noodzakelijk om de gestegen vaste kosten te compenseren.

De natte omstandigheden hadden nog een ander effect: een korter seizoen. "Door de regen begon de oogst twee weken later dan normaal – eind augustus in plaats van begin augustus – omdat het drogen langer duurde. Vervolgens waren we bijna drie weken eerder dan gepland door de voorraden heen." Normaal gesproken zou het zaaien voor volgend seizoen al begonnen zijn, maar door de aanhoudende regen kunnen telers nog niet het land op.

Voor meer informatie:
Carl Grandidier
Origine Cévennes
Route de Valleraugue
30570 St-André-de-Majencoules (Frankrijk)
Tel: +33 4 67 82 50 64
Mob: +33 6 79 29 49 11
carl@originecevennes.com
www.oignon-doux-des-cevennes.fr