Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij, Urfruit:

"Peren verkopen met de handrem erop"

Tholen - "De vraag naar peren is momenteel niet bijzonder sterk. Er is een aanzienlijk verschil tussen de prijs in de bak en de prijzen die gerealiseerd worden op de dagmarkt. Op dit moment verkopen we met de handrem erop, veel sorteren levert weinig tot niets extra's op", constateert Mark Vernooij van Urfruit. "De markt zal zich op termijn moeten stabiliseren. Dit kan op twee manieren: ofwel de prijzen voor gesorteerde peren stijgen met € 0,25 - €0,30 per kg, ofwel de ambitieuze bakprijzen moeten iets naar beneden worden bijgesteld."

"Veel telers en handelaren hopen op een herhaling van het scenario van twee jaar geleden. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is echter nog onzeker. Vrijwel iedere handelaar – wijzelf inbegrepen – heeft zich voor het einde van het seizoen grotendeels ingedekt. Het verrassingsmoment dat nodig zou zijn om de prijzen explosief te laten stijgen, lijkt vooralsnog uit te blijven", vervolgt Mark. "De retailprogramma's lopen door, maar de volumes zijn niet direct indrukwekkend. Volgens AMI lagen de verkochte volumes in januari bijzonder hoog, maar dit weerspiegelt niet direct onze eigen afzet. Wij hebben in januari minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, en dit horen we ook van veel collega-exporteurs."

"Van onze eigen teelt hebben we inmiddels een groot deel verkocht, waarbij de prijzen het hele seizoen gezond zijn geweest. De vraag die we ons stelden: is het risico de moeite waard om te wachten op die laatste 10 cent per kg, waarvan de helft naar de Belastingdienst gaat? Het gevaar dreigt dat men te lang blijft vasthouden en uiteindelijk 'vergeet te verkopen' – iets wat zonde zou zijn", aldus Mark.

"Kwaliteit blijft een belangrijk aandachtspunt. We hanteren strikte kwaliteitscontroles aan de voorkant, omdat een partij met tegenvallende kwaliteit bij de huidige hoge prijzen en strenge leveringsvoorwaarden al snel verliesgevend kan worden. Dankzij deze strenge selectie zien we dat we de kwaliteit over het algemeen hoog kunnen houden, en steeds meer klanten zijn bereid hier een premium voor te betalen."

"De Europese perenvoorraad per 1 februari is nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar, maar de verdeling is duidelijk anders. Volgens WAPA-cijfers zijn de voorraden in Nederland en België beduidend lager, terwijl Frankrijk, Italië en Engeland juist over grotere voorraden beschikken. Vooral Italië valt op door het grotere absolute volume", besluit de perenexporteur.

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Marketing 45
6921 RE Duiven
+31 (0)575 472 473
m.vernooij@urfruit.nl
www.urfruit.nl