Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Turkse kiwi's op de markt

In week 8 zijn de eerste Hayward-kiwi's uit Turkije gearriveerd in Duitsland. "Door de sterke weersschommelingen tijdens het groeiseizoen in het teeltgebied Yalova, ten zuiden van Istanbul, is de opbrengst dit jaar fors gedaald. Op sommige plantages is nog geen derde van de verwachte oogst binnengehaald. Dit heeft een direct effect gehad op de marktprijzen, die in sommige gevallen zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar," zegt Ersan Yildizak, fruitimporteur en directeur van disFruta.


Hayward-kiwi's van Turkse oorsprong worden gekenmerkt door hun hoge Brix-waarde en overwegend grote kaliber.

Het Duisburgse bedrijf importeert inmiddels al vier jaar Turkse kiwi's. "Deze worden gekoeld aangevoerd, al hebben we in het verleden ook verse kiwi's aangeboden. Het merendeel van de verse Turkse kiwi's vindt echter zijn weg naar het Midden-Oosten, voornamelijk omdat we op de Europese markt direct concurreren met Italië en Griekenland. Momenteel lopen de Italiaanse en Griekse seizoenen op hun einde, terwijl Nieuw-Zeeland nog niet volledig op de markt aanwezig is. Dit creëert voor ons interessante afzetkansen," vertelt Yildizak, die voornamelijk klanten op de Duitse groothandelsmarkten belevert. Dit seizoen heeft disFruta zo'n 15 tot 18 ton beschikbaar, die naar verwachting tussen half en eind maart op de markt komt.


Turkse kiwi's uit het teeltgebied Yalova, ten zuidoosten van de metropool Istanbul

Geconcentreerde kiwiteelt
Volgens Yildizak is de kiwi een vast onderdeel van de Turkse fruitsector en blijft de teelt in opmars. "Er zijn een paar opvallende trends: de teelt is sterk geconcentreerd in de regio Yalova, terwijl kiwi's in andere Turkse teeltgebieden minder voorkomen. Daarnaast blijft de Hayward-variëteit dominant, al wint de Kiwi Gold de laatste jaren geleidelijk aan terrein. Daarom sluit ik niet uit dat we in de toekomst ook Turkse Kiwi Gold in ons assortiment opnemen," besluit Yildizak.

Voor meer informatie:
Ersan Yildizak
disFruta Fruchtimport GmbH
Paul-Rücker-Str.6 b
47059 Duisburg, Duitsland
Tel.: +49 203 9931833
info@dis-fruta.de
http://www.dis-fruta.de