In Nederland is er een gezegde: "Als er witte asperges op de menukaarten verschijnen, is het tijd om je zomervakantie te gaan plannen" Terwijl het weer misschien nog koud aanvoelt, zijn de eerste oogsten van Nederlandse witte asperges al binnen. "De lente staat voor de deur en binnenkort zullen de temperaturen stijgen, wat warmere dagen en zonnigere luchten met zich meebrengt," zegt Omer Kamp van Europe Retail Packing.
Raymond Van Der Burgh voegt eraan toe dat de vraag naar Nederlandse witte asperges elk jaar uitzonderlijk sterk blijft, vooral in de aanloop naar Pasen. Het product is onmisbaar in restaurants en een must-have in supermarkten vanwege de premium positionering. "Witte asperges staan bekend om hun milde smaak en delicate textuur - echte liefhebbers noemen ze niet voor niets het witte goud."
Max De Vetten benadrukt dat in Nederland geteelde asperges een van de meest verwachte producten van het seizoen zijn, die veel worden gebruikt in de horeca, maar ook aan populariteit winnen in de retail vanwege hun culinaire veelzijdigheid. Gaby De Bruin merkt echter op dat witte asperges warmere omstandigheden vereisen, die op dit moment alleen mogelijk zijn in de Nederlandse glasteelt. "De eerste aanvoer zal beperkt zijn, met bescheiden volumes. In eerste instantie zullen alleen AA en AAA witte asperges op de markt komen, terwijl groene asperges over een paar weken zullen volgen".
"Voor degenen die minder bekend zijn met de technische aspecten van asperges: de groene variant wordt geteeld vanaf de grond en heeft zonlicht nodig om chlorofyl te verkrijgen, dit is het groen in planten dat helpt bij het genereren van zuurstof in het fotosyntheseproces. Witte asperges worden meestal in de grond geteeld zonder blootstelling aan licht. Hierdoor zijn de asperges kleurloos, wit, malser en zoeter," legt Omer Kamp uit.
Uitdagingen kruidensector
Europe Retail Packing, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het sorteren, verpakken en de logistiek van verse kruiden, groenten en fruit, heeft een bijzonder uitdagend jaar achter de rug in de sector verse kruiden.
Volgens het bedrijf hebben onvoorspelbare weerpatronen ernstige verstoringen van de aanvoer veroorzaakt: Bieslook had te kampen met enorme tekorten van september tot januari en de kwaliteit van basilicum leed onder de constante regenval in Afrika, ondanks de verwachtingen van een droog seizoen. De zware regens in Spanje veroorzaakten tekorten in de aanvoer van peterselie, koriander en dille, terwijl de koude nachten in Zuid-Italië de beschikbaarheid van basilicum en tijm beïnvloedden.
"We beginnen nu pas de volledige impact van de klimaatverandering te ervaren," waarschuwt Omer Kamp. "Het is interessant dat de totale vraag naar kruiden is gedaald in vergelijking met de piek na de Covid. De druk op het aanbod blijft echter hoog, niet door de toegenomen vraag, maar door de krimpende teeltcapaciteit."
De impact van duurzaam beleid en toekomstverwachtingen
Naast de klimaatuitdagingen werpt het nieuwe Europese milieubeleid extra obstakels op voor telers. Met hogere energiekosten, een tekort aan arbeidskrachten en beperkingen op gewasbeschermingsmiddelen hebben Europese telers moeite om hun opbrengsten op peil te houden.
"Als de voorspellingen van een stijgende vochtigheidsgraad uitkomen en de gewasbeschermingsmiddelen beperkt blijven, zal de Europese teelt te maken krijgen met een aanzienlijke daling van de productie", zegt Raymond Van Der Burgh. "Zelfs als de algehele vraag afneemt, zullen er tekorten blijven bestaan in het aanbod van veel kruidenrassen."
"Nu het Nederlandse witte aspergeseizoen van start gaat en de kruidenmarkt wordt geconfronteerd met voortdurende verstoringen van de aanvoer, moeten retailers en horecaondernemers strategische plannen maken om hun aanvoer veilig te stellen en zich aan te passen aan de volatiliteit van de markt in de komende maanden", besluit Max De Vetten.
Voor meer informatie:
Omer Kamp
European Retail Packaging
Tel: +972 5465 12199
Omer@erpnl.nl
www.europeretailpackaging.nl