Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
James Milne van Oppy

"Europa wil enkel hoge kwaliteit importfruit"

De behoefte aan handel in groenten en fruit tussen Noord-Amerika en Europa is de afgelopen 15 tot 20 jaar aanzienlijk veranderd. "Een paar decennia geleden haalden we appelen uit Frankrijk en paprika's uit Nederland," zegt James Milne van Oppy. In die tijd was de Noord-Amerikaanse glastuinbouwsector nog niet zo ontwikkeld en werden er nog geen producten onder belichting geteeld, dus de beschikbaarheid in eigen land was veel kleiner. Paprika's werden vanuit Nederland en Spanje door de lucht en over zee naar de oostkust gebracht.

"Ondanks de beperkingen die voortkomen uit de grotere schaal van de huidige Noord-Amerikaanse glastuinbouwsector, blijven we sterke banden houden met onze Europese telerpartners, waardoor zich vaker dan verwacht kansen voordoen."

Citrus uit Spanje
Citrus was een ander belangrijk product dat Oppy inkocht in Europa, met name Spanje. "Eind jaren negentig en begin jaren 2000 waren we een van de grotere spelers op het gebied van citrus in Spanje en hadden we zelfs een man ter plaatse die met de telers samenwerkte," aldus Milne. In die tijd werd de citrussector in Californië gedomineerd door Navel en Valencia sinaasappelen en mandarijnen begonnen net op de markt te komen. "Spanje daarentegen liep voorop met een grote mandarijnenvoorraad." Maar vanaf het moment dat de mandarijnensector in Californië zich had ontwikkeld en opgeschaald, werden de afzetkansen voor Spanje kleiner. Bovendien zijn de USDA-vereisten om naar de VS te verschepen vrij uitgebreid en vanwege de nabijheid van andere Europese landen heeft Spanje zich gericht op regio's dichter bij huis. Deze omvatten heel Europa en het Midden-Oosten. Spanje's buurland Marokko heeft zich echter ontwikkeld tot een belangrijke herkomst voor citrus tijdens het seizoen op het noordelijk halfrond. "Marokko heeft een goede en gediversifieerde mix van variëteiten en hun fruit is concurrerend aan de Noord-Amerikaanse oostkust", aldus Milne.

Kiwi's uit Italië en Griekenland
Een product dat nog steeds zijn weg van Europa naar Noord-Amerika vindt, is kiwi. "Tijdens het winterseizoen op het noordelijk halfrond zijn we grote ontvangers van Griekse en Italiaanse kiwi's." In Italië werkt Oppy samen met Zespri en zowel in Griekenland als in Italië heeft het bedrijf contracten met verschillende telers die al vele jaren met Oppy samenwerken. Het grootste deel van de kiwi's in deze landen is de groene Hayward-variëteit, maar er zijn ook gele en rode kiwi's in ontwikkeling. Onlangs kreeg Zespri toestemming van Nieuw-Zeelandse kiwitelers om de aanplant buiten Nieuw-Zeeland uit te breiden. Deze toelating maakt de teelt van SunGold kiwi's breder mogelijk in onder andere Italië en Griekenland. Vandaag de dag blijft kiwi het meest consistente product dat zijn weg vindt over de Atlantische Oceaan.

Ongeveer twee jaar geleden werd knoflook uit Spanje aan het assortiment toegevoegd. Oppy werkt met een grote telerpartner in Spanje, 's werelds op een na grootste exporteur van knoflook. Knoflook uit Spanje is bestemd voor de Canadese markt, maar er zijn misschien mogelijkheden om in de toekomst uit te breiden naar de VS.

Kansen blijven
Al met al zijn de omstandigheden en markten in de loop der jaren veranderd. Ontwikkelingen op het vasteland van de VS en in Mexico hebben ertoe geleid dat de mogelijkheden om groente en fruit uit Europa te importeren nu specifiek zijn voor de variëteit en het tijdstip. Hoewel de handel tussen Noord-Amerika en Europa vandaag de dag niet meer zo overvloedig is als 15 of 20 jaar geleden, zijn er af en toe nog steeds mogelijkheden. "Het is erg belangrijk voor ons om contact te houden met onze connecties in de Europese sector. Er is nog steeds plaats op de markt voor speciale citrusvariëteiten", aldus Milne. Naast citrus kan er altijd behoefte zijn aan andere producten door een gebrek aan aanbod op de Noord-Amerikaanse markt. In deze situaties kan het product binnen een paar dagen per vliegtuig worden verzonden.

Uitbreiding van partnerschappen met telers
Met de groei van de Noord-Amerikaanse AGF-sector groeide ook het aantal partnerschappen met telers voor Oppy. In Noord-Amerika zijn partnerschappen aangegaan in alle negen hoofdcategorieën van Oppy, waaronder citrus, druiven, groenten en fruit uit de kas, zachtfruit, avocado's, appels, peren, steenfruit en kiwi's. Als gevolg hiervan genereert het bedrijf jaarlijks een omzet van CAD 1,5 miljard (bijna 1 mld euro). Binnen het segment bessen verkoopt Oppy bijvoorbeeld al meer dan 20 jaar verse cranberry's onder het merk Ocean Spray. Dit partnerschap omvat ook het faciliteren van de export van cranberry's naar Europa. Zeven jaar geleden werd de samenwerking uitgebreid en wordt het merendeel van de verse blauwe bessen, aardbeien, frambozen en bramen die door partners in de VS en Mexico worden geteeld, verkocht onder het Ocean Spray merk.

In het avocadosegment verwierf Oppy een belang van 65 procent in Eco Farms, teler en verkoper van Californische avocado's. De samenwerking omvat 700 acres volgroeide avocadoboomgaarden in de Golden State en een importprogramma. Het Nieuw-Zeelandse T&G heeft geïnvesteerd in Oppy's Amerikaanse bedrijf en brengt samen verschillende appelsoorten op de markt, waaronder Jazz en Envy.

Zuid-Amerika
Vanuit Zuid-Amerika wordt een breed scala aan producten geëxporteerd naar verschillende continenten over de hele wereld. "We hebben een dochteronderneming in Santiago, Chili, en een 50/50 joint venture in Lima, Peru. Beide kantoren zijn opgezet om de Noord-Amerikaanse markt te bedienen tijdens het laagseizoen op het noordelijk halfrond. Naast Noord-Amerika bedienen de exportafdelingen in deze landen gemeenschappen in Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Dit jaar viert Oppy haar 167e verjaardag en sommige van de huidige partnerschappen met telers werden vele tientallen jaren geleden gesloten. "Verschillende Nieuw-Zeelandse kiwi- en appeltelers zijn al meer dan 70 jaar bij ons en met veel telers in Zuid-Amerika werken we al meer dan 60 jaar samen. Het rendement voor deze telers en daarmee hun potentiële levensonderhoud ligt in onze handen en we hopen nog vele jaren voor ze te kunnen zorgen."

Voor meer informatie:
James Milne
Oppy
James.milne@oppy.com
www.oppy.com