De Spaanse aanvoer van komkommers domineerde de markt en overtrof die van Nederland. Belgische zendingen vormden een aanvulling op het aanbod, terwijl er ook enkele Griekse leveringen beschikbaar waren in München. Over het algemeen bleef de beschikbaarheid beperkt, vooral doordat de Spaanse leveringen afnamen, mogelijk als gevolg van recente promoties in de detailhandel. Volgens de BLE kon hierdoor niet overal aan de vraag worden voldaan, wat leidde tot stijgende prijzen.
© BLE
De stijgende prijzen zorgden voor een iets terughoudendere vraag, waardoor sommige handelaren hun aanvankelijk verhoogde bestellingen weer terugschroefden. In München waren de Griekse komkommers vanwege hun lage prijzen bijzonder gewild en raakten ze tegen het weekend snel uitverkocht. In Berlijn werd een brede prijsvork waargenomen, met bijna dagelijkse schommelingen. Ondertussen worden deze week de eerste leveringen uit Papenburg in Hamburg verwacht. In het minikomkommersegment waren Spaanse, Nederlandse en Turkse producten beschikbaar. De markt bleef hier relatief rustig, hoewel ook in dit segment de prijzen meerdere keren stegen, wat de verkoop enigszins vertraagde.
Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.
Appelen
Net als in voorgaande weken vormden binnenlandse producten de basis van het assortiment. De belangstelling was niet bijzonder groot, omdat de lage temperaturen de opslagmogelijkheden beperkten.
Peren
De Italiaanse Santa Maria en Abate Fetel en de Turkse Santa Maria bleven domineren. Naast Williams Christ was nu ook Rosemarie beschikbaar onder de Zuid-Afrikaanse import.
Druiven
Leveringen uit Zuid-Afrika domineerden het toneel, geflankeerd door instroom uit Namibië en Peru. De kwaliteit was over het algemeen indrukwekkend. Toch was de vraag van de klanten eerder terughoudend. Als gevolg daarvan waren er hier en daar verminderingen.
Sinaasappelen
Spaanse partijen bleven de toon zetten, met Lane Late en Navelate als belangrijkste beschikbare partijen. De Italiaanse Moro en Tarocco domineerden de bloedsinaasappelen. De lage temperaturen hadden zeker een positieve invloed op de vraag.
Mandarijnen
Het Spaanse aanbod overheerste duidelijk. Qua volume volgde de Israëlische Orri op de Turkse Murcott.
Citroenen
Spaanse en Turkse partijen overheersten duidelijk. Over het algemeen was er niets aan te merken op de kwaliteit en de handel was rustig.
Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende op elkaar afgestemd. De handel was echter relatief ongelijkmatig.
Bloemkool
Italiaanse leveringen domineerden de markt, aangevuld met Spaanse leveringen. Op sommige markten waren ook Franse leveringen beschikbaar.
Sla
Sla en gekleurde sla kwamen uit België, Italië en Frankrijk. Voor ijsbergsla waren alleen Spaanse variëteiten beschikbaar. De lage temperaturen vertraagden soms de omzet zodat de verkopers hun afroep moesten verlagen als ze grote overschotten wilden vermijden.
Tomaten
Er was een breed assortiment tomaten beschikbaar, hoewel de beschikbaarheid enigszins beperkt was. Over het algemeen kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan. Toch werden er zeker prijsstijgingen vastgesteld.
Paprika's
Spaanse partijen bleven de markt domineren, voornamelijk geflankeerd door Turkse import. De beschikbaarheid was niet al te groot. Niettemin werd meestal aan de vraag voldaan.
Bron: BLE