Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Field+Forum Day van Fall Creek in Sevilla

Heden en toekomst van de Zuid-Spaanse blauwe bessensector

Op dinsdag 11 maart vond in de provincie Sevilla het Fall Creek Field + Forum 2025 plaats. Tijdens dit evenement presenteerde het bedrijf zijn nieuwste blauwe bessenrassen uit het Fall Creek Collection-programma, alsook enkele toekomstige selecties. Alle rassen voldoen aan de kernwaarden van het bedrijf: stevige en knapperige bessen die naast een goede maat ook een uitstekende smaak en houdbaarheid hebben, zodat ze probleemloos naar verre markten kunnen worden geëxporteerd.

Bekijk hier de foto's van het evenement.

Sevilla is een van de drie EMEA-centra van Fall Creek, naast vestigingen in Nederland en Zuid-Afrika. Binnenkort komt daar een nieuw centrum in Marokko bij. Samen met kwekerijen in Amerika en China beschikt het bedrijf over meer dan 150 hectare voor de vermeerdering van blauwe bessenplanten.


De AzraBlue variëteit uit de Fall Creek Collection

Het evenement werd geopend door Teun Leenders, Commercial Manager EMEA bij Fall Creek, en Paul Nselel, Chief Commercial Officer. De dag begon met een blinde proeverij van verschillende blauwe bessenrassen. De aanwezigen konden hun beoordeling via een QR-code doorgeven.


Mark David, vicevoorzitter van Fall Creek; Paul Nselel, Chief Commercial Officer, en Teun Leenders, Commercial Manager voor EMEA bij Fall Creek

In de blinde proeverij werden AzraBlue en FCM 14-057, twee rassen uit het Collection-programma, het hoogst beoordeeld door de aanwezigen.

Daarna volgde een rondleiding door de kassen waar diverse rassen worden geteeld, waaronder de variëteiten met middellage en lage koudebehoefte uit het Collection-programma, die ideaal zijn voor de teelt in Huelva.


Félix en José Rufo (op de foto), van Fall Creek, leidden de rondleiding door de kassen en legden de kenmerken van de verschillende variëteiten uit.

Een van de opvallendste rassen tijdens de proeverij was AzraBlue, een vroege variëteit met een zeer lage koudebehoefte. Ook tijdens de kasrondleiding maakte deze indruk.

Een ander ras dat veel aandacht trok, was AtlasBlue. Dit ras sprong eruit door zijn maatvoering, uiterlijk en smaak; bezoekers konden de bessen direct van de plant proeven.

Blauwe bessen van het AtlasBlue ras

Na de kasbezoeken volgden technische presentaties waarin het team van Fall Creek uitlegde welke innovaties en strategische ontwikkelingen op de planning staan. Hierin kwamen onder andere "roze" blauwe bessen (die al in de VS op de markt zijn), droogtetolerante planten en pitloze blauwe bessen aan bod. Daarnaast werkt het bedrijf aan richtlijnen om telers te helpen het maximale rendement uit elke variëteit te halen.

De andere winnaar in de blinde proeverij was de variëteit FCM 14-057

Een belangrijke pijler in de strategie tot 2030 is de ontwikkeling van rassen die geschikt zijn voor machinale oogst. Dit wordt gezien als een grote doorbraak voor de blauwe bessensector. Ondertussen brengt Fall Creek al nieuwe rassen uit in de FCE21-lijn, waarvan aanwezigen een voorproefje kregen.

Binnen het Applied Research-programma zijn er twee veelbelovende nieuwe selecties. De eerste is een stevige vroege variëteit (oogst tussen januari en mei) met jumbo maten, een houdbaarheid van 45 dagen en een opbrengst van 7 kilo in het eerste jaar. De tweede is een middellate variëteit (piek in mei) met mega-jumbo maten, een houdbaarheid van 120 dagen en een opbrengst van 8 kilo in het eerste jaar.

Deze innovaties zorgen voor een bredere segmentatie binnen de blauwe bessenmarkt, wat de groei van de sector stimuleert. Tegelijkertijd helpen ze telers om de grootste uitdagingen in Huelva aan te pakken. Tijdens een paneldiscussie werden drie kernproblemen benoemd: concurrentie van blauwe bessen uit derde landen, beperkte waterbeschikbaarheid en de hoge kosten en schaarste van arbeidskrachten.

Bekijk hier de foto's van het evenement.