Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Toekomst bio-catering: lokaal, efficiënt en regionaal assortiment"

Tijdens het Bio-AHV symposium, naast de Biofach in Neurenberg, bespraken experts de toekomst van biologische producten in de horeca. Manuel Pentz van het gelijknamige bedrijf benadrukte het potentieel van betaalbare biologische kant-en-klaarmaaltijden. "De oplossingen zijn er, nu moeten we de vraag stimuleren!" zei Pentz. "Actieve communicatie, educatie en betrouwbare partnerschappen zijn cruciaal voor het succes van bioregionale producten."

© Pentz GmbH & Co.KG

Korte afstanden, lage logistieke kosten, maximale efficiëntie
Pentz begon met een terugblik op de indrukwekkende groei van zijn bedrijf in de afgelopen jaren. Het familiebedrijf uit Essingen vierde in 2023 zijn 75-jarig bestaan en telt momenteel zo'n 75 medewerkers. Vooral het productievolume in de kant-en-klare sector is de afgelopen jaren vertienvoudigd. Het assortiment bestaat nu uit ongeveer 750 kant-en-klare producten, waarvan een derde biologisch is. Pas in het najaar van 2021 werd voor het eerst biologische kant-en-klare producten aangeboden. Het leveranciersnetwerk is in iets meer dan drie jaar tijd aanzienlijk uitgebreid. Sinds september 2024 is het bedrijf een officiële Bioland-partner, met een focus op Bioland-producten uit Baden-Württemberg. Dankzij de korte afstanden tussen de partners en de verwerkingslocatie kan de versheid van de producten altijd gewaarborgd worden. "Het draait om korte afstanden, lage logistieke kosten en maximale efficiëntie," benadrukt Pentz.

© Pentz GmbH & Co.KG
Manuel Pentz tijdens zijn presentatie op de Bio-AHV conferentie in Neurenberg. Pentz is ook partner in het EIP-project, dat werd uitgevoerd door de DHBW Heilbronn en de Universiteit van Hohenheim. Het project onderzocht hoe (biologische) regionale versproducten efficiënt kunnen worden geïntegreerd in de gemeenschappelijke catering.

Regionale biologische assortimenten creëren
Samen met projectpartners en biologische boerderijen ontwikkelde Pentz concepten om bestaande biologische retailproducten ook als industriële producten aan te bieden. "In het begin hadden we soms meer producten nodig dan de telers konden leveren, omdat de vraag snel groeide. Op basis van deze ervaring onderhandelen we nu met onze telers over een specifiek teeltplan, zodat we een grote variëteit in de juiste hoeveelheden kunnen aanbieden. We kopen alles van de teler, en wat we niet voor de industrie nodig hebben, verkopen we als koopwaar. Zo heeft de teler verkoopzekerheid. Wij nemen de eerste stap en het risico, met als doel mooie, regionale biologische assortimenten te creëren die zowel aantrekkelijk geprijsd zijn als de bestaande markt volledig veranderen," aldus Pentz.

Het leveranciersbestand van Pentz omvat momenteel zowel grotere biologische telers als veel kleinere bedrijven. Biologische wortelen zijn de absolute topverkoper, gevolgd door sla en verschillende wortelgroenten.

Biologisch met logica
De toekomststrategie van het bedrijf steunt op drie pijlers. "Ten eerste willen we vertrouwen opbouwen door betrouwbaarheid in de hele toeleveringsketen. We bieden de teler een zekere mate van inkoopzekerheid en verwachten hetzelfde van de afnemer. De tweede pijler, 'Middelen met toegevoegde waarde', richt zich op het holistisch benutten van onze opbrengsten, bijvoorbeeld door te grote wortelen te verwerken tot kant-en-klare producten die anders niet in de handel terecht zouden komen. Tot slot willen we de sector bewegen richting 'biologisch met logica'. In de praktijk betekent dit dat we niet alles hoeven aan te bieden als er verstandiger alternatieven zijn. In plaats van exclusieve, dure biologische paprika's uit Baden-Württemberg, die theoretisch beschikbaar zouden zijn, kunnen we bijvoorbeeld een goedkopere biologische wortel aanbieden die volop beschikbaar is."

Voor meer informatie:
Manuel Pentz
Pentz GmbH & Co.KG
Willy-Messerschmittstr.18
73457 Essingen, Duitsland
Tel. : +49 7365 964680
ma.pentz@pentz-online.de
www.pentz-online.de
https://www.eip-fresh-cut-cluster.de/gemeinschaftsverpfleger