Tholen - Boerderijwinkels hebben de wind in de rug, consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt en een winkel op het erf kan daar een belangrijke rol in spelen. Ook Boerderijwinkel van Kempen is zo'n plek. Maar deze winkel is niet alleen een verkooppunt, het is ook een plek waar mensen met een beperking via Werk- en Leerplek Boer & Zus op hun manier opbloeien. Het gaat er niet om de winst, maar over win-win.
Anne-Fleur en Quintybo helpen de klanten bij Boerderijwinkel van Kempen graag
Boerderijwinkel van Kempen begon als een klein zelfbedieningswinkeltje voor de verkoop van aardappelen, eieren en uien van Landbouwbedrijf Van Kempen. Klanten konden deze producten afhalen en afrekenen door contant geld achter te laten of via een QR-code. Sinds een aantal jaar is het ook een bediende winkel, met medewerkers van Boer & Zus. Pieter en Karije van Kempen bedachten deze constructie samen met de zus van Pieter zorgprofessional Dingena Visser-van Kempen. Sinds een aantal jaar is de boerderijwinkel een omgeving voor klanten en cliënten waar integratie, ontwikkeling en beleving belangrijke speerpunten zijn.
Binnen het versassortiment zijn vooral groenten en zachtfruit een uitdaging
Voor de winkel betekent deze samenwerking dat er een unieke en sociale dynamiek ontstaat. De aanwezigheid van cliënten draagt bij aan een warme en toegankelijke sfeer, wat door klanten wordt gewaardeerd. Tegelijkertijd vraagt het ook om een goede organisatie en een zorgprofessional die begeleiding kan bieden. Hierdoor ontstaat een balans waarin zowel de cliënten als de winkel optimaal kunnen functioneren. Het zorgt voor een fijne, zinvolle werkomgeving, wat cliënten helpt om zich gewaardeerd en geaccepteerd te voelen, vertelt Dingena.
Overzicht van de winkel
Ook voor de winkel is het positief. Karije: "Het is mooi om te zien hoe deze samenwerking niet alleen een sociale functie heeft, maar ook de winkelfunctie verbetert. Doordat we nu medewerkers hebben in de winkel, hebben we het assortiment uit kunnen breiden met verse producten als zuivel, kaas, groenten en fruit."
Aardappelen zijn hardlopers
Hoewel klanten vooral komen voor de producten van het landbouwbedrijf is die aanvulling aantrekkelijk als bijverkoop. "De verkoop van onze eigen producten loopt erg goed, vooral de aardappelen en uien," vertelt Karije. "Mensen komen speciaal om zakken van 10 kilo aardappelen te halen. Ook de rode bieten die we sinds dit jaar telen, zijn populair om er bijvoorbeeld zelf sap van te maken. Wat ook goed loopt zijn spruiten en witlof die we bij telers uit de buurt halen."
Vooral de grote volumes worden meegenomen
Naast producten direct van telers werkt Boerderijwinkel van Kempen samen met leveranciers aan de deur, zoals Postuma en Van Gelder. "Vooral Van Gelder is voor ons een uitkomst, omdat zij kleinere hoeveelheden leveren, wat voor ons ideaal is," aldus Karije. "Zo kunnen we toch een gevarieerd aanbod houden zonder dat we te veel risico lopen op bederf."
Langer houdbare producten worden veelal gebruikt voor cadeaupakketten
Hoewel er kansen liggen, focust Boerderijwinkel van Kempen qua verkoop op wat ze het beste kunnen: "Aardappelen, uien en producten die wat langer houdbaar zijn zoals sappen, jam, koekjes, chocola en noten. We maken ook veel cadeaupakketten waar deze producten onderdeel van zijn", aldus Karije. "De medewerkers van Boer & Zus vinden het maken van cadeaupakketten erg leuk. Het is altijd een feest als ze een opdracht krijgen om een groot aantal pakketten te mogen maken voor een klant", besluit Dingena.
Voor meer informatie:
Karije van Kempen Boerderijwinkel van Kempen
Duivenwaardseweg 7
3244 LH Nieuwe-Tonge
Tel.: 06 518 02 774
boerderijwinkelvankempen@gmail.com
www.boerderijwinkelvankempen.com
Dingena Visser
Werk- en Leerplek Boer & Zus
Tel.: 0629448042
info@boerzus.nl
www.boerzus.nl