Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer Griekse frambozen en bramen op EU-markt

De teelt van zachtfruit in Griekenland heeft de afgelopen vijf jaar een sterke groei doorgemaakt, waarbij steeds meer telers voor deze gewassen kiezen. "Tot zo'n 12-13 jaar geleden werden in Griekenland voornamelijk alleen aardbeien geteeld. Toen begon een klein aantal telers te experimenteren met andere soorten zachtfruit. Sommigen hadden minder succes, anderen bleven doorgaan, en later sloten meer telers zich bij dit proces aan. Ons bedrijf startte in 2013 met de teelt van zachtfruit. Sindsdien hebben we ons assortiment uitgebreid naar alle soorten zachtfruit en werken we samen met steeds meer telers, zowel uit Griekenland als uit het buitenland, om de consistentie van onze leveringen te waarborgen," vertelt Antreas Kordonouris van de verkoopafdeling van de Griekse bessenexporteur Berry Plasma, gevestigd in Ilia.

Hoewel het misschien verrassend klinkt, blijkt de Griekse markt voor zachtfruit winstgevender dan de buitenlandse markten. Volgens Kordonouris is dit eenvoudig te verklaren: "We begonnen in 2013 met zachtfruit. Aanvankelijk exporteerden we naar Centraal-Europese landen, maar we merkten al snel dat we niet konden concurreren met de lage prijzen van massale Spaanse en Marokkaanse leveringen. Daarom richtten we ons op de Griekse markt. Ons bedrijf verkoopt 80% van zijn producten hier en de rest gaat naar Cyprus. Op deze markten zijn de prijzen van Griekse en geïmporteerde producten vergelijkbaar, maar kopers geven de voorkeur aan het Griekse fruit vanwege de nabijheid, wat zorgt voor grotere versheid."

De Griekse markt blijkt steeds meer open te staan voor zachtfruit. "We merken een stijgende vraag naar alle soorten zachtfruit in Griekenland. Het fruit wordt binnen 24 uur na de oogst naar de bestemming gestuurd. Zachtfruit is nog relatief nieuw voor Griekse consumenten. Al ons zachtfruit, verkocht onder het merk Olympic Land, wordt aangeboden in clamshells van 125g. We experimenteren ook met grotere verpakkingen van 250g, 400g en zelfs 1kg voor blauwe bessen, maar voor frambozen en bramen zijn grotere verpakkingen minder geschikt, omdat de bessen dan gemakkelijk beschadigen."

Kordonouris ziet verschillende marktperspectieven voor de diverse soorten zachtfruit. "We importeren blauwe bessen om een constante bevoorrading van onze markt te garanderen. Hoewel de vraag naar blauwe bessen toeneemt, groeit het aanbod nog sneller. Ik verwacht dat we over drie jaar te maken zullen hebben met een internationaal overaanbod van blauwe bessen." Aan de andere kant heeft de afnemende productie van frambozen en bramen in Spanje ertoe geleid dat grote Europese importeurs nu Griekenland benaderen voor extra aanvoer. Dit biedt kansen voor de uitbreiding van de Griekse teelt, maar er zijn ook uitdagingen. "Er is een tekort aan arbeidskrachten om een grootschalige uitbreiding van de bessenteelt in Ilia te ondersteunen, vooral nu het belangrijkste product van de regio, de aardbei, al te kampen heeft met een arbeidskrapte."

Berry Plasma is er echter in geslaagd om aanzienlijke verbeteringen door te voeren in zijn zachtfruitactiviteiten en voorziet verdere groei. "De eerste jaren waren behoorlijk uitdagend, maar geleidelijk aan hebben we de juiste variëteiten gevonden die ons bedrijf hebben uitgebreid. We zijn erin geslaagd om grotere blauwe bessen aan te bieden en het begin van de oogst te vervroegen, naar half februari. Ons seizoen voor frambozen duurt momenteel 44 weken per jaar en we zijn van plan om dit met nog eens vier weken te verlengen. Tegelijkertijd experimenteren we met nieuwe variëteiten om in de herfst en winter nieuwe afzetmogelijkheden voor bramen te creëren," besluit Kordonouris.

Voor meer informatie
Antreas Kordonouris
Berry Plasma
Tel: +30 26230 73057
info@berryplasma.gr
https://berryplasma.gr/