Met de komst van de PiqaBoo-peren begint de perenteelt in Nieuw-Zeeland zich langzaam te ontwikkelen. "De laatste jaren heeft de ontwikkeling van PiqaBoo de markt echt veranderd, met telers die investeren in deze nieuwe, onderscheidende variëteit," vertelt de Karen Morrish, CEO van Apples and Pears New Zealand op freshfruitportal.com, schrijft NFO.
Hoewel de perensector in Nieuw-Zeeland de afgelopen vijf jaar nauwelijks is uitgebreid, verwacht Morrish dat de ontwikkeling van dit nieuwe ras daar verandering in kan brengen. "Deze peren hebben een uitzonderlijke houdbaarheid en leveren een sterk rendement op voor telers, dus we houden deze ruimte in de gaten. Met de komst van PiqaBoo zijn we optimistisch over de groei in de komende jaren. Ons team werkt aan verschillende markttoegangsmogelijkheden om ervoor te zorgen dat de groei effectief wordt benut."
PiqaBoo afkomstig van Plant and Food Research New Zealand en Prevar, de Nieuw-Zeelands-Australische joint-venture, die de licenties van de peer beheert. Apple and Pears New Zealand is aandeelhouder in deze samenwerking.
Nieuw-Zeelandse telers produceren voornamelijk Taylors Gold, Packhams Triumph, Beurré Bosc en Doyenné du Comice, evenals Nashi-peer. Ruim tien jaar geleden werden de eerste PiqaBoo-bomen geplant. Eind 2023 bedroeg het areaal Piqa 70 ha. Taiwan, China en Fiji zijn de belangrijkste handelspartners van Nieuw-Zeeland op het gebied van peren, gevolgd door Singapore, de Verenigde Staten en de eilanden in de Stille Oceaan.
Bron: NFO