Tholen - Op de uienmarkt is er momenteel sprake van een disbalans tussen telers en afnemers, merkt commissionair Jaap Simonse van Simonions. "De telers met kwalitatief goede uien hebben toch wel moed op het seizoen met een prijsstijging als gevolg. Maar of die stijging van de afnemers komt, waag ik te betwijfelen, want aan die zijde is er toch gemopper dat die markt niet in balans is."
"Het is niet zo dat er geen uien beschikbaar komen. Elke keer komen er toch weer partijen boven water, vooral partijen waarvan je jezelf af moet vragen of die april of mei ook zouden halen. Nu de markt een paar centen omhoog is gegaan, willen telers met niet houdbare uien niet meer afwachten. Vorig jaar liep dat immers ook niet goed af. Maar het betere spul, daar moet je wat meer achteraan zitten", constateert de commissionair.
"Ten opzichte van afgelopen week is er niet zoveel veranderd. De beweging komt vooral van de boer, die zit momenteel aan het stuur. Dat komt ook omdat er tussen november en februari - met het zwaartepunt in januari/februari - enorm veel uien met een verhaaltje zijn geruimd. Toen raakte Polen zelfs even overspoeld. Maar dat is wel een deel van de koopman geweest, want die uien hoeven de export niet meer in. Dat geeft bij veel telers de hoop dat de markt aan het einde nog wat aan kan trekken."
"Persoonlijk heb ik weinig zicht op de volumes die elders in Europa zitten. De kwaliteit is wel overal een punt van aandacht geweest, met veel bacteriedruk en meeldauw. Dat geldt voor België, Frankrijk, Duitsland, Polen, maar ook de teelt verder het Oostblok in. Voor retailgeschikte kwaliteit moet je echt goed zoeken. Maar ook de maatsortering speelt een rol. Zo kun je als je 18-20 moet betalen voor grove blanke uien, deze prijs nog wel terugverdienen uit de grofte, zeker als er supers in zitten, maar de prijs van de middelsortering loopt niet hard genoeg mee."
Het werkgebied van Simonse richt zich hoofdzakelijk op de Polder, Groningen en Friesland, net als het overgangsgebied tussen zand en klei in Groningen en Drenthe. "De laatste jaren ben ik met de areaaluitbreiding meegegroeid", zegt Jaap. Hij ziet het commissiewerk niet minder worden. "Er blijft altijd gebrek aan mensen die de juiste spullen voor de juiste prijs verkopen."
"Belangrijk is dat je gewoon goed je werk blijft doen, dan wordt je naam ook niet genoemd als er gezeur is. Als mijn afnemers om goede uien vragen, dan moeten ze daar ook van op aan kunnen. En er als er wat fout gaat dan moet je de zaak op lossen."
"Aan het begin van het seizoen waren er telers die hun uien onder kostprijs moesten verkopen en was het voor sommige telers kwalitatief en financieel teleurstellend. Nu zie je weer dat veel sorteerders hun marges niet hebben. Hopelijk komt er nog een staartje van het seizoen, waar de boer en verwerker tevreden mee kan zijn en wordt het lange bewaren ook weer eens beloond. Maar het blijven uien, dus er kan echt nog van alles gebeuren."
Voor meer informatie:
Jaap Simonse
Simonions
06-23638689
info@simonions.nl
www.simonions.nl