Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal Portugese avocado's neemt toe

Het Portugese avocadoseizoen ziet er positief uit, want de sector groeit elk jaar. Dit is ook te danken aan een samenwerking met een ander bedrijf, zegt Tomás Ferreira Hoofd Commercie, Logistiek en Marketing van de Portugese fruitexporteur Granfer: "Het avocadoseizoen is commercieel succesvol voor ons geweest. Onze Granfer Westfalia Fruit JV werpt vruchten af. We zijn actief bezig met het ontwikkelen van de Portugese markt, waarbij we ons richten op zowel het rijpen als het op de markt brengen met onze klanten. Tegelijkertijd blijven we werken aan exportmarkten in samenwerking met Westfalia. We zijn zeer tevreden over de kwaliteit van ons fruit en kijken uit naar blijvend succes."

Ondanks de sterke ontwikkelingen op het gebied van opbrengst, blijft de regelgeving rondom het gebruik van water een uitdaging voor de teelt van avocado's, benadrukt Ferreira. "De kalibers van de avocado's neigen nog steeds naar grotere maten. We overtreffen onze doelen voor dit jaar in termen van ton per ha met fruit van uitstekende kwaliteit. Wat de huidige productie betreft, zien we een verhoogde productiviteit dankzij grootschalige optimalisaties van de nutriënten. Telen in Europa blijft een grotere uitdaging dan in andere regio's, vanwege de strenge regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en watergebruik. We presteren echter goed. We zijn er trots op dat we ons project kunnen afstemmen op het gebied van duurzaamheid."

Volgens Ferreira komt de teelt van avocado's in verschillende regio's in Portugal op gang: "Het areaal voor avocado's breidt zich uit, volgens de algemene trend in het Middellandse Zeegebied. Er worden nog steeds nieuwe boomgaarden aangeplant in Portugal, vooral in de Algarve en Alentejo, hoewel de beschikbaarheid van water in de Algarve een belangrijke beperking blijft. Als gevolg daarvan zien we een diversificatie van teeltgebieden, met nieuwe ontwikkelingen in zowel centraal als noordelijk Portugal. Daarnaast worden er nieuwe projecten opgezet en komen er meer teeltgebieden in productie. Dit sluit aan bij de bredere trend van toenemende teelt van avocado's op het noordelijk halfrond."

Ferreira zegt dat Portugese consumenten ook steeds meer in eigen land geteelde avocado's weten te vinden, maar er is ook een sterke focus op de Europese exportmarkt. "Het zijn spannende tijden om met avocado's te werken. De Portugese markt raakt steeds meer vertrouwd met de eigen productie en consumenten ontdekken de smaak en complexiteit van lokaal geteelde avocado's. Dit bewustzijn groeit gestaag, wat leidt tot een geleidelijke maar consistente toename in de consumptie. De toekomst ziet er veelbelovend uit. Voor de export werken we samen met Westfalia Fruit Europe en leveren we aan verschillende Europese landen."

Door een overaanbod van avocado's uit Marokko is dit misschien niet het meest ideale scenario voor een nieuwe boomgaard, maar Ferreira is ervan overtuigd dat de investeringen op het gebied van productie hier niet onder zullen lijden: "Omdat avocado's steeds populairder worden en een basisproduct, zien we zowel de consumptie als de teelt toenemen. Dit jaar hebben de prijzen een lichte aanpassing ondergaan, ze zijn wat gedaald door een overaanbod uit Marokko. Hoewel dit misschien niet het meest gunstige scenario is voor nieuwe boomgaarden, blijven de kwaliteit en het unieke karakter van onze boomgaard in Portugal zorgen voor sterke prestaties, terwijl de prijs stabiel blijft."

Wat maakt de boomgaarden van Granfer zo speciaal? Ferreira geeft aan dat het bedrijf veel heeft geïnvesteerd in verschillende factoren, waardoor ze het hele jaar door Portugese avocado's kunnen aanbieden: "We hebben onze boomgaard verbeterd om de energie-efficiëntie te verbeteren, het watergebruik te optimaliseren en de weerstand tegen de unieke omstandigheden van de Portugese winter te vergroten. Bovendien hebben we geïnvesteerd in marketing- en rijpingskamers in Granfer, zodat de Portugese markt jaarrond verzekerd is van een constante aanvoer van avocado's van hoge kwaliteit, die 365 dagen per jaar beschikbaar zijn."

"We consolideren verder de aanwezigheid van Portugese avocado's op zowel de binnenlandse als de Europese markt. Onze oogst is aan de gang en we verwachten tot eind maart te kunnen blijven werken met lokale productie. Natuurlijk kunnen we ons dankzij onze Westfalia-knowhow concentreren op het leveren van optimaal fruit, waardoor we de beste kwaliteiten kunnen garanderen voor consumenten met een lokaal Europees product."

"Wat steenfruit betreft, zitten we nog in de beginfase van het seizoen. Deze late winter in Portugal is bijzonder vochtig en regenachtig geweest, wat gunstig is voor de beschikbaarheid van water. Het verhoogt echter ook de blootstelling aan uitdagingen zoals hagel en overvloedige regenval. Tot nu toe zien we een vroege bloei en de vooruitzichten wijzen op een evenwichtige oogst dit jaar," besluit Ferreira.

Voor meer informatie:
Tomás Ferreira
Granfer
Tel: +351 910 200 993
tomas.ferreira@granfer.pt
www.granfer.pt