In 2024/25 is er naar verwachting zo'n 2.800 ton kaki's van het merk Divino – il kaki italiano op de markt gebracht. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 1.700 ton van vorig jaar.
Op dit moment zijn er tien aangesloten telers, voornamelijk in de Zuid-Italiaanse regio's Basilicata, Apulië en Calabrië. Samen beheren ze 87 hectare onder het merk Divino, tegenover 64 hectare een jaar geleden. Nieuwe bedrijven staan op het punt zich aan te sluiten, nadat de merkhouder bij de start van het seizoen al veel interesse zag.
Antonello Savoia, een fruitteler in de provincie Matera, teelt op 13 hectare het Rojo Brillante ras. "In vier maanden tijd (van oktober tot februari) leverden we meer dan 400 ton kaki aan Gallicchio Frutta. Sommige aanplanten zijn nog jong en nog niet op volle productie. Onze samenwerking loopt al ruim vier jaar, nog voordat het merk bestond. We hebben een vertrouwensband opgebouwd. In de tuinbouwsector, waar verdeeldheid vaak de overhand heeft, is dat zeker niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk zijn het de telers die de rekening betalen. Daarom is het essentieel om samen te werken met een sterke commerciële partner die eerlijke prijzen hanteert. Het verschil zit niet alleen in het feit dat het bedrijf volledige partijen afneemt en telers ondersteunt bij de oogst via een breed verkoopnetwerk. Het gaat ook om betrouwbaarheid en correcte betalingen."
Piero Masiello
Voor Piero Masiello uit dezelfde provincie was dit zijn eerste oogst. Hij leverde vier ton kaki's. "Voor een klein bedrijf als het mijne is het een enorme geruststelling dat ik me geen zorgen hoef te maken over de afzet", vertelt hij. "Ook dat ik het fruit direct na de oogst kan leveren, zonder ze vooraf te hoeven behandelen om van de scherpe smaak te ontdoen, is een groot voordeel. Ik heb twee hectare, waarvan één in het eerste productieve jaar. Daarnaast teel ik ook granaatappelen, maar daar zijn de teeltkosten veel hoger."
"Aansluiten bij Divino vereist geen instapkosten en er zijn geen ongunstige contractvoorwaarden", zegt Francesca Gallicchio, directeur van Gallicchio Frutta. "Alles is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wij hebben zekerheid nodig over de beschikbaarheid van volumes, zodat we de leveringen naar supermarkten en andere afnemers in Italië en Europa goed kunnen plannen."
Dit seizoen was er een sterke vraag naar kaki's. "Onze voorraden slonken snel. Door de slechte weersomstandigheden in Spanje was er extra vraag. Begin november verzonden we dagelijks tot 30 pallets. Ons merk had een voorkeurspositie op de Italiaanse groothandelsmarkten en in landen als Duitsland, Nederland, Litouwen en Slovenië."
Voor de verpakking werden vooral drie opties gebruikt: kartonnen kratten (30×50 cm en 40×60 cm), de nieuwe 2 kg-doos en een 1 kg-plastic tray. Vooral dat laatste werd veel geëxporteerd en zorgde ervoor dat ook kleinere maten goed werden afgezet.
Een nieuwe verwerkingslijn, die tijdens het seizoen werd geïnstalleerd, speelde een belangrijke rol in het succes. "Dankzij extra werkstations konden we de dagelijkse verpakkingscapaciteit verhogen en de selectie van het fruit nauwkeuriger uitvoeren. We gebruikten trays voor 12, 14, 15 en 20 stuks per verpakking", besluit Gallicchio.
Voor meer informatie:Divino - Il kaki italiano
Gallicchio Frutta Srls
Via Piemonte nr. 36/b
75020 Scanzano Jonico (MT) – Italië
Tel: +39 335 5872063 (Antonio)
Tel: +39 334 8121776 (Francesca)
info@ilkakidivino.com
Ilkakidivino.com