Tholen - Bij Staay Food Group in Venlo zijn zowel het Hollandse kasaardbeienseizoen als het aspergeseizoen afgelopen week afgetrapt. Volgens Christoph Jöris, productverantwoordelijke zachtfruit, komen de volumes momenteel volop op gang. Staay heeft bijna 90 hectare aan aardbeien vastgelegd. Het gros van de productie is afkomstig van teeltpartner Brookberries uit Belfeld.
"Het seizoen van de kasaardbeien begon twee weken terug met torenhoge prijzen, maar die waren veel te hoog voor de vrije markt. Inmiddels staan de aardbeienprijzen onder druk en zakken de prijzen met de dag", vertelt Christoph. "De vraag ligt nog op een relatief laag niveau, maar dat is niet vreemd voor medio maart. Door de aanhoudende regen in Spanje sturen landen als Griekenland en Italië volop aardbeien naar Nederland en Duitsland. Hierdoor is er een overvloed aan met name Italiaanse aardbeien en dat maakt de afzet momenteel lastiger."
Christoph Jöris
"De vooruitzichten voor later in het seizoen zijn wel positief. In week 15 zullen er nog wel voldoende aardbeien beschikbaar zijn, maar voor week 16 zal de beschikbaarheid een stuk krapper zijn, omdat de meeste volumes voor de Paasweek al zijn verkocht", vertelt Christoph. Staay voert momenteel de rassen Lady Emma, Sonsation, Inspire en Fandango uit de Nederlandse kassen. Later komen daar nog Elsanta, Opera en Favori bij. Over vier weken wordt de aanvoer compleet gemaakt met de komst van de rassen Clery en Falco uit de Duitse vollegrond en tunnels.
"Met de aardbeien bedienen we zowel de foodservice, verwerkende industrie, groothandel als retail. De laatste jaren is het volume kasaardbeien fors gegroeid. Door de klimaatschade aan de vollegrondsteelt wordt elke euro die overblijft benut aan de beschermde teelt, zowel in de kassen, tunnels als stellingen", vertelt Christophe. Een andere trend is volgens de zachtfruitverantwoordelijke dat er steeds meer doordragers worden geteeld. "In plaats van de traditionele Elsanta-piek in april en mei worden hierdoor de pieken afgevlakt en zien we een veel constantere aanvoer van april tot oktober. Voor de afzet is dat een hele gezonde ontwikkeling."
De kasaardbeien worden bij Staay standaard onder het Nero-huismerk verpakt, maar er kan ook maatwerk worden geleverd en naar wens worden verpakt.
Voorseizoen asperges veelbelovend
Ook het aspergeseizoen is weer begonnen. Vanaf week 11 zijn de eerste asperges uit verwarmde teelt beschikbaar. "Wij verwachten dat het product van traditionele teelt vanaf week 16 op de markt komt. Het seizoen voor de liefhebbers van het 'witte goud' loopt weer tot 24 juni" aldus Johan Wiersma, verantwoordelijk voor asperges vanuit de vestiging in Venlo. "Na het extreme seizoen van 2024 kijken wij uit naar het 2025 seizoen. Het voorseizoen ziet er in elk geval veelbelovend uit."
De lokale Nederlandse telers uit Limburg en telers uit België en Duitsland zorgen ervoor dat het product van hoge kwaliteit en altijd dagvers is. Dankzij het vastgelegde areaal kan Staay Food Group asperges van eigen teelt binnen 24 uur na de oogst al bij de klant aanleveren.
Johan Wiersma
Standaard worden de asperges verpakt in blauw EPS, deels onder het Staay huismerk RijnStar. Daarnaast levert Staay Food Group vanuit Venlo maatwerk op basis van klantwensen. Zo zijn dit seizoen ook alle sorteringen en kleuren ook beschikbaar. " Vanaf week 16 is er naast de vollegrondsasperges ook geschilde asperge beschikbaar, speciaal voor de relaties uit de foodservice. Met een breed aanbod en flexibele verpakkingsmogelijkheden kunnen wij klanten als onze segmenten bedienen."
"Buiten het seizoen hebben wij zeker nog tot augustus witte asperges uit Nederland beschikbaar. Daarna gaan we over op witte asperges uit Peru en groene asperges uit diverse landen. Zo maken asperges jaarrond deel uit van ons brede assortiment."
Voor meer informatie:
Christoph Jöris / Johan Wiersma
Staay Food Group
Venrayseweg 162
5928 RH Venlo
Tel: +31 (0)77 389 6665
Christoph.Joris@staay.nl
johan.wiersma@staay.nl
www.staay.nl