Begin maart zijn bij Eosta de eerste biologische Williams-peren uit Argentinië binnengekomen, en vanaf eind maart starten ze met de eerste biologische druiven uit Chili, zo melden ze.
Argentijnse biologische peren: vers en duurzaam
De biologische Williams-peren uit Argentinië zijn direct van de boom geplukt voor de versheid en smaak, zo geven ze aan. De komende weken worden er nog verschillende andere biologische variëteiten verwacht:
- Week 12: Eerste rode variëteit, Red Bartlett, beschikbaar
- Week 14: Kleine volumes d'Anjou beschikbaar
- Week 16: Packham en Abate Fetel komen binnen
"Alle variëteiten uit Argentinië zijn verkrijgbaar met Demeter-certificering. Dit seizoen zijn de peren gemiddeld groter van formaat, doordat klimaatomstandigheden zoals waterbeschikbaarheid en temperatuur invloed hadden op de groei", aldus het team van Eosta.
"Uit onderzoek van GroentenFruit Huis blijkt dat Nederland koploper is in perenconsumptie met 2,8 kg per persoon in 2023. Toch staat de consumptie onder druk, terwijl peren een veelzijdige en gezonde snack zijn. De CO₂-uitstoot van het transport van verse peren uit Argentinië is lager dan de uitstoot veroorzaakt door het maandenlang opslaan van Europese peren in koelcellen. Dit maakt ze een vers en duurzamer alternatief."
Overzicht van perenrassen en hun kenmerken
Start biologisch druivenseizoen
In januari bezocht Eosta samen met hun partner Eduardo Smith van Agromarine de biologische druivenfarm La Capilla, vlakbij Santiago de Chile. Hier ontmoetten ze Jean Bodeguer, een biologische teler met jarenlange ervaring. Op zijn familiebedrijf teelt hij de variëteiten Sable, Crimson en Allison.
Vanaf eind maart worden de eerste biologische zwarte en rode druiven van La Capilla verwacht. Het seizoen loopt tot eind mei en start met Sable (zwarte druiven), gevolgd door Crimson en Allison (rode druiven).
De vooruitzichten voor dit seizoen zijn veelbelovend. "Uitstekende kleurontwikkeling door koudere nachten en verfijnde teelttechnieken, betere kleuring dan vorig seizoen, wat zorgt voor nog aantrekkelijker druiven, naadloze overgang van Zuid-Afrika naar Chili, zonder aanvoergat, langere beschikbaarheid van rode biologische druiven, dankzij de Chileense oogst", melden ze.
"Met deze sterke start van het Chileense seizoen en de hoogwaardige biologische teelt van La Capilla zorgen we voor een stabiel en aantrekkelijk aanbod biologische druiven voor de Europese markt."
Voor meer informatie:
Eosta
IJsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
Tel: +31 (0)180 635500
info@eosta.com
www.eosta.com