Tholen - Er is onrust in de Belgische aardappelsector door een forse daling in de vrije marktprijs van Belgische aardappelen. Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes ziet echter nog geen reden tot paniek. "In januari verbaasde ik me meer over de snelle prijsstijging, die ik niet had verwacht. In tegenstelling tot vorig seizoen werd er dit jaar niet massaal en hopeloos naar aardappelen gezocht. Prijzen van 30 euro per 100 kilo vond ik in januari best bijzonder, gezien de oogst in West-Europa. Wat we nu zien is misschien een correctie van wat er 2 maanden eerder gebeurd is. Op dit moment voelt de markt weer stabieler aan. De vraag is niet geweldig, maar het aanbod ook niet", zo vertelt de handelaar.
Of de lagere prijzen dus nog wel even zo blijven? "Alles ligt nog open. Als we naar de korte termijn kijken, hebben we dit seizoen nog vier maanden en er liggen nog vrije aardappelen. Echter, wat we hier in België zien is dat we in bepaalde regio's al een beetje beginnen te spreken van droge omstandigheden. Mocht dat in de komende maand doorzetten, dan gaan de gedachtes misschien weer volledig de andere kant uit. Voor mij is er dus nog niets gespeeld."
"De vraag vanuit de industrie is wat minder, omdat de verkoop bij fritesproducenten wat stroever loopt en voorraden afgewerkt product wat groter worden", vervolgt Jan. "De concurrentie op de fritesmarkt is mondiaal een stuk groter dan, zeg maar, 5 jaar terug. In 2022 stegen de fritesprijzen exponentieel door hogere kosten van energie, olie, verpakkingen … Sindsdien bleef frites verkocht worden aan die hoge prijzen en maakten de verwerkers gigantische winsten, luidens de door iedereen gekende jaarcijfers. Zulke feestjes duren natuurlijk niet eeuwig, dat geldt voor eender welke bedrijfstak."
"Dergelijke cijfers trekken nieuwe spelers in de sector aan, wat zorgt voor meer productie, meer aanbod en dus onvermijdelijk lagere prijzen. Europa en Noord-Amerika, alleenheersers 5 jaar geleden, concurreren nu in bepaalde regio's met China, Turkije, Argentinië, Egypte … Procentueel is het op mondiaal vlak nog altijd niet veel wat eerder genoemde landen doen, maar ik denk dat de tijd dat Europa het allemaal alleen mocht en kon doen, voorbij is. Dat is natuurlijk nog niet voor volgend jaar, maar het komt. Het feit dat bepaalde West-Europese verwerkers kijken naar uitbreiding in andere delen van de wereld past in die trend. Ik denk dat de fritessector op zoek zal moeten naar een nieuw evenwicht, want die mondiale concurrentie is een blijvertje."
"Het fritesverbruik zal blijven stijgen op onze planeet, geen twijfel daarover. Alleen mag de mondiale verwerkingscapaciteit niet sneller groeien dan dat fritesverbruik. Als ik zie wat voor uitbreiding er alleen al in West-Europa op til staat voor de komende jaren … Overproductie van frites wil de sector echt niet."
Wat met volgend jaar? "Komend seizoen is er een areaaluitbreiding en als het een goede oogst wordt, dan wordt het misschien lastig goede prijzen te halen. Eenzijdig aanpassen / opzeggen van contractvoorstellen en -afspraken zorgde al voor paniek, terwijl de pootaardappelen nog niet eens geleverd waren. Laten we niet te snel in de stress schieten, want als er 12 procent areaaluitbreiding is, maar de oogstopbrengst 15 procent lager uitvalt, heb je nog altijd minder aardappelen. Dan heb je weer een situatie waarbij je heel weinig vrije aardappelen op de markt ziet, zoals we dat de afgelopen twee seizoenen ervaren hebben. Er is nog helemaal niets gezegd."
Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem, België
Tel.: +32 56 61 33 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be