De vraag naar paprika's is, net als bij veel andere groenten, afgenomen in het eerste kwartaal van 2025. "De afgelopen maanden hebben we de productie beperkt door de lagere vraag. Het lijkt bijna alsof het koopgedrag nog niet terug is op het niveau van voor de pandemie," zegt Tony Incaviglia van het Amerikaanse GR Fresh. "De meeste telers ervaren hetzelfde. Consumenten kopen vooral wat ze nodig hebben en bezuinigen op de rest. De vraag is niet meer zoals die vier tot vijf jaar geleden was."
Het bedrijf heeft zijn contractverplichtingen kunnen nakomen dankzij een vrij constante aanvoer van paprika's. De zwakkere vraag heeft echter ook invloed gehad op deze verplichtingen, omdat sommige klanten niet volledig afnemen. "Hun cijfers zijn ook lager, met name de foodservice heeft het minder goed gedaan," zegt Incaviglia.
Hoewel de markt voor paprika's de afgelopen tijd vrij consistent is geweest qua prijzen, is deze de laatste vier tot vijf dagen iets sterker geworden. "De markten beginnen te stijgen, wat meestal gebeurt wanneer je in de latere delen van het wintergroeiseizoen komt." Hij voegt eraan toe dat de prijzen voor extra grote en jumbo paprika's rond de $20 liggen.
Lichtere aanplant dit seizoen
Het aanbod van paprika's was voor GR Fresh iets lager, omdat de aanplantingen lichter waren. "We wisten niet precies hoe de watersituatie in Culiacán, Mexico, zou zijn, dus ik denk dat dat een belangrijke factor is," zegt Incaviglia.
Tegelijkertijd lijkt de productie in het zuidoosten wat lichter dan normaal. "Telkens wanneer een teeltgebied het moeilijk heeft, heeft dat een grote invloed op de markten," voegt hij eraan toe.
Naast de zwakkere vraag heerst er momenteel ook onzekerheid op de markt, omdat telers en verladers wachten op nieuws over mogelijke tarieven op producten uit Mexico en Canada. [Deze tarieven zijn momenteel op pauze gezet tot 2 april.]
Vooruitkijkend, nu het aanbod afneemt, is er hoop dat de vraag naar paprika's zal toenemen. "We zijn bijna in april, en mei is meestal het moment waarop we beginnen na te denken over de overgang naar de zomerse teeltgebieden, die in juni begint," zegt Incaviglia. "We kijken elk jaar uit naar ons zomerprogramma, omdat dit voor ons een sterke periode van het jaar is. Sommige van onze beste producties, vooral groene paprika's, komen uit Coahuila, Mexico, dat maar zes uur ten zuiden van ons ligt."
Voor meer informatie:
Tony Incaviglia
GR Fresh
Tel: +1 956 631 8135 Ext. 3
tony@grfresh.us
www.grfresh.us