"2024 was een recordjaar voor de witte knoflook van Polesano met beschermde oorsprongsbenaming. De teelt vond plaats op een areaal van 133 hectare en de afzet steeg met 12% tot 674.000 kilo. En zoals de richtlijnen van de BGA het voorschrijven, begint de oogst elk jaar op 10 juli", vertelt Massimo Tovo, voorzitter van de Toezichtsraad van de Aglio Bianco Polesano DOP.
Dit Italiaanse consortium telt zo'n 30 leden, een stabiel aantal, maar met een positieve verandering: er treden steeds meer jonge telers toe. "Sommige leden zijn met pensioen gegaan, maar er zijn nieuwe telers bijgekomen die veel interesse tonen in dit gewas", aldus Tovo.
Deze beschermde knoflooksoort is een nicheproduct en wordt geteeld in Polesine, een regio in het zuiden van Veneto, vlak bij Rovigo, tussen de rivieren de Po en de Adige. Door de combinatie van goede bodemeigenschappen, het gematigde en droge klimaat en de sterke aanwezigheid van familiebedrijven is deze teelt door de jaren heen belangrijk geworden voor de streek.
De witte Polesano knoflook onderscheidt zich door zijn aromatische profiel en uitstekende houdbaarheid
"De teeltkosten zijn de afgelopen jaren sterk gestegen", legt Tovo uit. "Klimaatverandering maakt het steeds moeilijker om de beschikbare volumes nauwkeurig te plannen, omdat de opbrengsten onvoorspelbaar zijn. Daarnaast zorgen de Europese landbouwregels voor onzekerheid, vooral door de beperkingen op gewasbeschermingsmiddelen en de overstap naar duurzamere teeltmethoden."
Gemiddeld duurt de teeltcyclus negen maanden. De oogst vindt doorgaans begin juli plaats, waarna de knoflook drie weken lang gedroogd wordt in de zon.
Door de aanhoudende regen is het areaal dit jaar afgenomen tot 125 hectare, minder dan vorig seizoen. Naast het weer is ook het tekort aan arbeidskrachten een uitdaging. "Het is essentieel om de personeelsplanning goed te organiseren, vooral omdat grote multinationals in de regio Rovigo veel werknemers aantrekken. Onze medewerkers – die allemaal uit het buitenland komen – moeten jaarrond werkzekerheid hebben, anders staan we bij de oogst voor grote problemen."
"Polesano knoflook is een gewild product onder consumenten die letten op herkomst en kwaliteit. Onze volumes zijn klein en kunnen niet concurreren met de import uit China, jaarlijks zo'n 13.000 ton. Ook tegen Zuid-Korea en Egypte is het moeilijk opboksen, omdat hun teeltkosten veel lager liggen dan in Europa. Om als Italiaanse sector te groeien, moeten we het areaal verhogen, want Italië oogst momenteel minder knoflook dan het zelf nodig heeft."
De knoflook wordt vooral verkocht in de klassieke netverpakkingen met drie bollen. "Toch zien we een hernieuwde belangstelling voor traditionele verpakkingen zoals de gevlochten streng", voegt Tovo toe.
De afzet verloopt via supermarktketens, groothandelsmarkten en, in beperkte mate, directe verkoop. Het product is in heel Italië verkrijgbaar. Daarnaast wordt ongeveer 5% geëxporteerd, vooral naar Duitsland en Zwitserland, met kleine exclusieve afzetmarkten in Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.
Voor meer informatie:
Consorzio Tutela Aglio Bianco Polesano Dop
Piazza Garibaldi, 64
5100 Rovigo (Italië)
info@agliodop.eu
www.agliodop.eu