De jonge Franse onderneming Cham B, geleid door Kai en Frédéric Barge, blijft zich ontwikkelen. Naast een nieuw substraatatelier breidt het bedrijf ook het assortiment uit. Kai Barge blikt terug op recente ontwikkelingen, lopende projecten en de voortgang van het morieljeseizoen.
Frédéric en Kai Barge telen ook shiitakes
Eigen substraatproductie van start
In de beginfase kocht Cham B zijn substraat in Frankrijk in, maar problemen met ziektes en plagen brachten Kai en Frédéric Barge ertoe om een eigen productiefaciliteit voor mycelium op te zetten. Dit stelt hen in staat om de kwaliteit volledig in eigen hand te houden. De bouw, gestart in 2024, is inmiddels afgerond.
"De cleanroom en de benodigde apparatuur – zoals een sterilisatiemachine, een menginstallatie en een verpakkingsmachine – zijn geïnstalleerd en uitvoerig getest. Alles werkt naar behoren, dus we starten de productie volgende week", zegt Kai Barge.
Het mycelium wordt geproduceerd op basis van Frans tarwegranulaat en houtvezels (afkomstig van Martin Les Produits du Bois). Voorlopig wordt het uitsluitend gebruikt voor de eigen teelt, maar zodra de processen geoptimaliseerd zijn en de productkwaliteit gegarandeerd kan worden, zal het ook commercieel beschikbaar worden.
© EARL Cham B
Morieljes geteeld op ongerepte grondDe morieljes van Cham B worden geteeld op een perceel van twee hectare onder een walnotenboomgaard in Juillac-le-Coq (Charente). "Deze grond is nooit eerder agrarisch benut, waardoor de bodem puur en vrij van chemische resten is. Dat is cruciaal, omdat paddenstoelen metalen en pesticideresiduen uit de grond opnemen. Dit onderscheidt onze morieljes van de geïmporteerde Chinese varianten", aldus Kai Barge.
Na de volledige ontwikkeling van het mycelium begin december, worden de morieljesporen twee weken later onder de walnotenbomen uitgezet en met aarde afgedekt om de kieming te bevorderen. Een week later worden voedingszakken toegevoegd, samengesteld uit dezelfde Franse tarwe en houtvezels.
De oogst start half maart. Om zich te onderscheiden van Chinese concurrenten teelt Cham B volledig zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. "Daarnaast voldoen we aan de HACCP-normen voor voedselveiligheid, waarmee we risico's in de hele keten monitoren en beheersen", benadrukt Kai Barge.
Morielje onder dekzeil
Dit jaar verwacht Cham B 10 ton morielje te oogsten. Hoewel de teelt over het algemeen goed is verlopen, speelde het weer een rol. "Morieljes zijn gevoelig voor wind, dus we hebben de percelen moeten afdekken en een kleine kas geplaatst. Door de kou konden we bovendien niet altijd water geven, omdat jonge scheuten gevoelig zijn voor vorst", legt Kai Barge uit. De hoofdoogst loopt daardoor enkele dagen vertraging op, maar de eerste volumes zijn al verkocht.
Toenemende vraag naar Franse morielje
Frankrijk importeert het merendeel van zijn morielje, voornamelijk uit China, de grootste producent ter wereld. Cham B wil juist inzetten op lokaal geteelde morielje. "De Chinese teelt draait grotendeels op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen om hoge opbrengsten te behalen. In sommige Chinese regio's liggen de opbrengsten tussen de 7.500 en 11.250 kg/ha, tegenover onze 1.500 kg/ha. Maar onze teelt voldoet aan de strenge Franse normen en we zetten in op duurzaamheid en behoud van natuurlijke hulpbronnen", aldus Kai Barge.
Ondanks de bescheiden volumes is de vraag naar Franse morieljes groot. "We krijgen veel aanvragen, juist omdat ons product lokaal en puur is." De eerste geoogste kilo's worden via korte ketens verkocht aan restaurants in Cognac. Vanaf 28 maart, wanneer de oogst verder opschaalt, start de afzet via groothandelskanalen.
Gedroogde paddenstoelenNaast verse morielje zet Cham B nu ook in op gedroogde paddenstoelen. "Vorig jaar konden we niet alles vers verkopen. Om verspilling te voorkomen, hebben we een lijn met gedroogde morieljes en shiitakes geïntroduceerd", zegt Kai Barge.
De morieljes worden in de zon gedroogd, wat de rijke smaak beter behoudt dan de industriële droogprocessen in China, waar vaak machines worden gebruikt. "Ons natuurlijke droogproces zorgt voor een extreem laag vochtgehalte van 7,5%, terwijl Chinese gedroogde morieljes meestal rond de 13% zitten. Dit verlengt de houdbaarheid en behoudt de volle smaak", legt Kai Barge uit.
Sinds een maand wordt het nieuwe assortiment verkocht aan restaurants, traiteurs en particulieren via de eigen webshop. Daarnaast is er ook interesse vanuit de cosmetische sector. "Shiitakes bevatten antioxidanten die gewild zijn in cosmetische producten, waardoor we ook aanvragen krijgen van laboratoria", besluit Kai Barge.
Voor meer informatie:Kai Barge
Cham B
Lieu dit 'L'échalote'
152 Rue Du Pic Vert
16130 Juillac-Le-Coq (Frankrijk)
Tel: +33 7 61615857
kaibarge@mtevins.fr
chambfrance.com