Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrodiktyo

Uienareaal in Griekse Thiva +20%

De Griekse uienmarkt vertoont verschillen afhankelijk van het soort ui. Rode uien zijn nog steeds beschikbaar in de koelkamers, maar de verpakkers in Thiva, de belangrijkste uienteeltregio van Griekenland, ondervinden grote moeilijkheden bij de verkoop. "Er liggen nog steeds relatief veel rode uien in de bewaring, en ze verkeren in goede staat. Er is echter vrijwel geen vraag vanuit het buitenland. Wij hebben een aanzienlijk aantal containers naar Engeland kunnen exporteren, maar tegen lage prijzen. Behalve een paar recent aangekochte partijen door Israël, is de verkoop vrijwel stilgevallen," aldus Yannis Mantzaris van Agrodiktyo, een uienverpakker uit Thiva, Griekenland.

"Helaas betrekt zelfs de Griekse markt zijn voorraden uit magazijnen in het noorden van het land. De EXW-prijzen liggen op 0,40 euro/kg. We wachten op de nieuwe oogst. In Thiva is er een vroege variëteit waarvan we verwachten dat we vanaf 20 april kunnen beginnen oogsten. Het lokale seizoen van rode uien zal echter zijn piek bereiken vanaf 20 mei, wanneer het grootste volume uien zal worden geoogst. In de tussentijd zullen enkele belangrijke leveringen van Griekse rode uien uit het gebied van Vatika komen," aldus de Griekse verpakker.

Wat witte uien betreft, vertrouwt Griekenland uitsluitend op import om aan zijn behoeften te voldoen. "Griekse witte uien zijn al heel lang op. We importeren Nederlandse en Oostenrijkse uien om aan de lokale vraag te voldoen. De prijzen voor uien die in Thiva in grote zakken worden gelost, liggen op 0,42 euro/kg. Dit is 0,03 tot 0,04 euro hoger dan de prijzen voor geïmporteerde uien gelost in Thessaloniki."

"Ik denk echter dat de import niet langer dan een maand zal duren," benadrukt Mantzaris. "Hoewel de nieuwe Griekse witte uienoogst met een aanzienlijke vertraging van ongeveer 15 dagen zal komen, zal het niet lang duren voordat ze aankomen. In de Orthodoxe Heilige Week zullen de eerste nieuwe witte Griekse uien op de markt verschijnen. De teeltperiode verloopt zonder problemen. Als er zich geen vorstproblemen voordoen, wat hoogst onwaarschijnlijk is voor Thiva, dan zullen we een mooie nieuwe oogst zien. Het areaal uien in Thiva, in totaal voor witte en rode uien, is met ongeveer 15-20% toegenomen ten opzichte van vorig seizoen."

Voor meer informatie:
Yannis Mantzaris
Agrodiktyo
Tel: +30 2262 028 300
Mobiel: +30 6944 166 522
mantzaris.i@hotmail.com