Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Startsein voor het Duitse buitenseizoen met de eerste Pfälzer bosuien

80 procent van de Duitse bosuien komt uit de Pfalz

Vanaf nu worden er weer lente-uien geoogst in de Pfalz. Traditioneel zijn dit de eerste verse groenten uit de lokale vollegrondsteelt. De allereerste lente-uien of bosuien uit het grootste aaneengesloten teeltgebied voor verse groenten van Duitsland werden begin maart van dit jaar geoogst.

Met een teeltoppervlakte van 2.000 tot 2.500 hectare in het seizoen is de Pfalz de onbetwiste Europese kampioen in de lente-uienteelt. Van maart tot november worden hier meer dan 350 miljoen bossen geoogst, wat de bevoorradingszekerheid in Duitsland ten goede komt. Om ervoor te zorgen dat de bedrijven in de Gemüsegarten Pfalz die gespecialiseerd zijn in de teelt van bosuien, retailers en groenteliefhebbers in heel Duitsland elke dag superverse bosuien kunnen leveren, worden bosuien vanaf nu tot de herfst elke dag op bestelling geoogst.

Voordelen
In tegenstelling tot buitenlandse producten, die duizenden kilometers en meerdere dagen van Noord-Afrika naar Duitsland vervoerd moeten worden, bieden bosuien uit de Pfalz duurzame kwaliteits- en versheidsvoordelen: direct na de oogst worden de uien op de teeltbedrijven gewassen, op de gewenste handelslengte gesneden, in herbruikbare kratten verpakt en vervolgens rechtstreeks per koelwagen naar de groothandelsmarkten en distributiecentra van landelijke supermarkten vervoerd. "Normaal gesproken liggen de vers geoogste bosuien al een paar uur na de oogst op de snelweg. Ze blijven dan 's nachts in de groenteafdelingen liggen en kunnen op wekelijkse markten worden gekocht," zegt Steffen Sahler, groenteman en bosuienspecialist uit Dannstadt.

Binnenlandse teelt
Het begin van de oogst in de Pfalz betekent het einde van de markt- en prijsdominante monopoliepositie die buitenlandse verse groenten uit vollegrondsteelt tijdens de wintermaanden innamen. Veel consumenten zijn zich er niet van bewust dat de eerste groenten uit de lokale vollegrondsteelt niet alleen verser en sneller op de markt zijn, maar ook zorgen voor minder afhankelijkheid, een grotere leveringszekerheid en gunstige consumentenprijzen gedurende het hele seizoen. Het feit dat ongeveer 80 procent van de Duitse teelt in het bijzonder milde klimaat van de Pfalz plaatsvindt, onderstreept de speciale rol en het belang dat de moestuin in de Pfalz - als uniek "groeicluster" in Duitsland - speelt voor de duurzame levering van vers geoogste groenten en fruit in Duitsland.

Extra kosten en concurrentieverstoring
In plaats van het promoten van bijzonder gezonde groenten en fruit die lokaal en duurzaam worden geteeld in Duitsland - vooral met het oog op de leveringszekerheid - gebeurt politiek al jaren precies het tegenovergestelde. Christian Stoermer, directeur van Gemüsegarten Pfalz Management: "Een actueel voorbeeld is de wettelijke verhoging van het minimumloon naar 12,82 euro per 1 januari 2025. Omdat het minimumloon zonder uitzondering ook geldt voor seizoensarbeiders uit andere Europese landen, die slechts een paar weken per jaar in Duitsland werken, meestal kost en inwoning krijgen en daarom vrijwel niet worden beïnvloed door de hoge kosten van levensonderhoud, stelt dit de groenten- en fruitteelt in de Pfalz voor enorme economische en organisatorische uitdagingen."

Voor meer informatie:
http://www.gemuesegarten-pfalz.de/

Publicatiedatum: