Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rode Carmine witlof met hazelnootsmaak viert 25-jarig bestaan

Carmine®, een rode witlof met subtiele hazelnoottonen, bestaat 25 jaar. Pierre Varlet, directeur van de Franse witloftelersvereniging Apef en medeveredelaar van de variëteit, blikt terug op de geschiedenis van dit exclusief in Frankrijk geteelde witlofras.
De oorsprong van Carmine
Carmine is ontstaan uit een kruising tussen rode witlof en Chioggia radicchio. De ontwikkeling begon in de jaren '90 als onderdeel van een diversificatieprogramma van de onderzoeksinstellingen Inrae en Ctifl. Na tien jaar onderzoek werd de variëteit in 2000 op de markt gebracht. Wat Carmine onderscheidt, is niet alleen de karmijnrode tint waar de naam aan refereert, maar ook de geaderde structuur met witte nerven zoals de Chioggia radicchio en vooral de smaak: lichtzoet, met een hint van hazelnoot en zonder de typische bitterheid van witlof.

"Bitterheid is door veredeling grotendeels verdwenen", vertelt Pierre Varlet. De instabiele genetische lijn van Carmine maakt de teelt uitdagend. "Na enkele jaren kan de variëteit muteren en niet meer voldoen aan de strikte teelteisen. Daarom vereist de vermeerdering een nauwkeurige aanpak, inclusief in-vitro technieken, om geschikte Chioggia radicchiopennen te verkrijgen die vervolgens gekruist worden met rode witlof."


Troeven
Carmine wordt momenteel op zo'n 80 hectare in Hauts-de-France en Bretagne geteeld door een vijftiental gespecialiseerde telers. "Het is een technisch complexe teelt, maar biedt telers een mooie kans om zich te onderscheiden", legt Varlet uit. "Als de markt gunstig is en er voldoende volumes zijn, is Carmine een waardevolle aanvulling op het assortiment. Naast witte en rode witlof en jonge scheuten biedt het telers extra flexibiliteit wanneer de markt voor traditionele witte witlof verzadigd is."

Sommige telers zijn er volledig op gefocust. "Het vraagt vakmanschap en precisie om die diepe purperrode kleur in de groeicellen te verkrijgen, en wie daarin slaagt, is daar terecht trots op", aldus Varlet. Daarnaast heeft Carmine enkele praktische voordelen ten opzichte van gewone witlof. "Het heeft geen harde kern en een veel betere houdbaarheid. In de supermarkt en de koelkast blijft het een week lang knapperig en stevig, wat het ook aantrekkelijk maakt voor retailers en consumenten."
Een delicatesse
Carmine is het hele jaar door verkrijgbaar en vooral populair bij fijnproevers. "Het is een nicheproduct met een gastronomische uitstraling", zegt Varlet. Supermarkten zijn de belangrijkste afnemers, maar Apef wil de bekendheid verder vergroten bij groothandels en de horeca. "Carmine heeft een hoge toegevoegde waarde en is perfect om gerechten mee te verfijnen. We blijven dan ook investeren in promotie richting restaurants."

Ook internationaal is er interesse. "De volumes zijn te beperkt voor grootschalige export, maar af en toe worden er partijen verzonden naar exclusieve restaurants in Japan en Dubai."

Vooruitzichten voor 2025
Na twee uitdagende teeltjaren ziet 2025 er veelbelovend uit. "We verwachten dit jaar 600 ton te oogsten, tegenover 400 ton vorig jaar. Daarmee kunnen we de markt beter bedienen", zegt Varlet tevreden. De nieuwe oogst werd in januari op de markt gebracht. "De pennen die begin 2025 zijn gerooid, zijn gekoeld opgeslagen, terwijl andere al in december in de groeicellen zijn geplaatst. In oktober waren er nog enkele resterende pennen, maar we hebben de volumes deze zomer bewust beperkt om in september weer goed te kunnen starten."

Voor meer informatie:
Pierre Varlet (directeur)
Apef
2, rue des Fleurs
62000 Arras (Frankrijk)
Tel: +33 (0)3 21 07 89 89
contact@endive.fr

Carmine®
saladecarmine.fr