De Spaanse huishoudens eten steeds minder sinaasappelen. In 2013 aten ze gemiddeld 21 kilo per jaar, nu is dat maar 12 kilo. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw. In Europa daalde de sinaasappelconsumptie de afgelopen vijf jaar met 20%, volgens de Europese Commissie.
SOS Rural, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor het platteland en zijn bewoners, slaat alarm. Ze wijst erop dat de afname van gezond eetgedrag een groot probleem is voor Spaanse telers én voor de volksgezondheid. Volgens Natalia Corbalán, woordvoerder van SOS Rural, is een kleine toename in de consumptie van kwaliteitsvolle tuinbouwproducten, zoals de Spaanse, de beste manier om zowel de gezondheid van de bevolking als de telers te ondersteunen. Deze boodschap bracht zij in Brussel tijdens de presentatie van het Europees burgerinitiatief "No farmers, no food", op uitnodiging van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC).
Spanje is het derde EU-land als het gaat om kinderovergewicht, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bovendien weet 30% van de Spanjaarden niet wat "ultrabewerkt" betekent en kan bijna 60% deze producten niet onderscheiden van andere voedingsmiddelen. Dit blijkt uit een rapport van het Fruit Juice Science Centre (FJSC) uit 2024. Inmiddels bestaat meer dan 20% van het Spaanse dieet uit ultrabewerkte producten, volgens The American Journal of Clinical Nutrition.
In dit kader roept SOS Rural de Europese Commissie op om een wettelijk kader te creëren dat de tuinbouw en de plattelandseconomie in Europa beschermt. Ook wil de organisatie meer aandacht voor educatie en bewustwording over het belang van de Europese agrovoedingssector. Volgens Corbalán is de beste strategie om de volksgezondheid te beschermen ervoor te zorgen dat de EU voedselsoevereiniteit en -veiligheid garandeert.
Verder pleit SOS Rural om van het veiligstellen van tuinbouwgrond een prioriteit te maken om de voedselzekerheid te waarborgen. Daarnaast wil de organisatie een Europees Hydrologisch Plan om het waterbeheer te optimaliseren. Ook vraagt ze om de oprichting van een Europese Landbouw- en Plattelandseconomieagentschap.
Na de presentatie van het burgerinitiatief heeft de delegatie van SOS Rural gesproken met diverse Europese functionarissen. Die hebben de organisatie voorgesteld om klimaatambassadeurs te worden in het kader van het Europese Klimaatpact. Daarmee kunnen ze in hun gemeenschappen en netwerken acties van de EU rond klimaatverandering promoten en ondersteunen.
Voor meer informatie:
SOS Rural
https://sosrural.es/