De artisjokkenoogst in Sardinië is momenteel op zijn hoogtepunt. Afgelopen week steeg het aanbod flink. Maar de afzet loopt niet zo soepel, vooral omdat het einde van de maand traditioneel een lastige periode is op de markt. Door het overschot zijn de prijzen gedaald. "We zetten in op aanbiedingen bij de supermarkten om de voorraad sneller weg te werken", vertelt Filippo Frongia, die samen met Andrea Manca mede-eigenaar is van Agro Mediterranea Distribuzione. "Zo zorgen we ervoor dat de velden op tijd klaar zijn voor de oogst in de Paasweek."
Dit jaar valt Pasen later dan gebruikelijk, wat de situatie bemoeilijkt. De oogstpiek komt dit jaar vroeger dan gebruikelijk, waardoor deze week een overvloed aan artisjokken wordt verwacht om te verwerken. "Maar omdat sommige verwerkingsbedrijven al kleine artisjokken beginnen te bestellen, zou de afzet de komende dagen kunnen stabiliseren", vervolgt Frongia. De situatie treft alle rassen: van Romanesco en Moretto tot Spinoso, zonder uitzondering.
© AGRO MEDITERRANEA DISTRIBUZIONE SRL
"Met promoties en de vraag vanuit de verwerkende industrie zou de situatie moeten stabiliseren richting Pasen, wanneer de vraag meestal toeneemt." Momenteel is heel Italië aan het oogsten. Daarnaast komen er ook artisjokken uit Noord-Afrika binnen, waaronder uit Egypte. Ideaal gezien zou de opbrengst gehalveerd moeten worden om evenwicht te creëren op de markt, maar een rijdende trein stopzetten is niet eenvoudig.
Lagere temperaturen en wat meer regen zouden welkom zijn om de situatie op de velden te stabiliseren. "De recente regenbuien boden tijdelijk verlichting, maar waren onvoldoende om de droogte structureel aan te pakken. De waterreservoirs zijn nog steeds niet voldoende gevuld", merkt Frongia op.
Tomaten
"De oogst van cherry-, piccadilly- en datterinotomaten is momenteel beperkt. Toch hopen we op hogere gemiddelde prijzen, want die waren tot nu toe teleurstellend. De Moro Sardo tomaat houdt zich redelijk stabiel, ondanks lagere opbrengsten door kou en verminderde bestuiving. De opbrengstdaling geldt voor alle variëteiten", aldus Andrea Manca.
Een opvallend succes is de nieuwe zwarte Noir tomaat. De vraag is zo groot dat het Sardijnse bedrijf het aanbod nauwelijks kan bijbenen. Momenteel wordt deze variëteit alleen geteeld bij Sapore Sardo, onderdeel van de groep. "We willen het areaal uitbreiden. De Noir tomaat heeft veel interesse gewekt, vooral bij supermarkten op Sardinië. Maar ook een verkoopproef op het vasteland is uitstekend verlopen. We werken nu aan een meer continue teelt om aan de vraag te voldoen", besluit Manca.
Voor meer informatie:Andrea Manca (sales manager)
Agro Mediterranea Distribuzione Srl
S.P. 56 Km 0.500 Loc. Perdalba
09027 Serrenti (SU) – Italië
Tel: +39 342 3390390
andrea.manca@agromed.it
www.agromed.it