De Peruaanse gembersector heeft het momenteel zwaar. Er spelen kwaliteitsproblemen, uitdagingen rond bestemmingen, hoge certificeringskosten en strengere fytosanitaire controles, zowel op het veld als in de pakstations. Daarnaast zijn de opbrengsten lager dan normaal. Dit alles samen zorgde voor een daling van de export in 2024. Telers moeten hun strategie herzien om concurrerend te blijven in een steeds veeleisendere markt.
© Cultivemos
© Cultivemos
Volgens Luis Cristóbal, vertegenwoordiger van Cultivemos, doken in november en december 2024 kwaliteitsproblemen op bij de zendingen. Het ging vooral om interne rot, wat te maken had met de start van het regenseizoen in de jungle van Peru. Het lastige bij gember is dat kwaliteitsverlies ondergronds gebeurt, waardoor het probleem niet direct zichtbaar is. Zonder continu toezicht op de velden is diagnose moeilijk.
"Deze kwaliteitsissues leidden ertoe dat we onze export naar Europa vanaf januari hebben stopgezet", aldus Cristóbal. "We willen zo extra kosten door herverpakken en reputatieschade bij klanten voorkomen. Dit besluit werd breed gedragen in de sector. In de afgelopen tien weken werden er gemiddeld slechts zeven containers per week vanuit Peru naar Europa verscheept. Ter vergelijking: naar de Verenigde Staten gingen er wekelijks zo'n twintig containers. De focus van de sector lijkt dus verschoven. De verminderde export naar Europa komt niet alleen door kwaliteitsproblemen, maar ook door strengere eisen rond gewasbeschermingsmiddelen en biologische certificeringen."
© Cultivemos
De voortdurende regenval bemoeilijkt daarnaast de toegang tot de velden. Wegen zijn vaak geblokkeerd door aardverschuivingen, en personeel kan niet bij de gewassen komen.
Uit veldbezoeken van Cultivemos voorafgaand aan het nieuwe seizoen 2025 blijkt dat de opbrengst in Peru mogelijk hoger zal uitvallen. Toch duiken ook nu al tekenen van rot op, wat op sommige plantages al tot verliezen heeft geleid. "Sommige telers kiezen ervoor om eerder te oogsten, nog voor de gember volledig rijp is, om te voorkomen dat hun hele veld verloren gaat."
© CultivemosVoor meer informatie:Luis Cristóbal
Cultivemos
Tel: +51 987 831 230 (Peru)
luis.cristobal@cultivemos.pe
www.cultivemos.pe