CSRD gaat verder dan rapportage alleen. En kan, ook ondanks de aangekondigde Omnibus aanpassing, een belangrijk fundament zijn voor de strategie van een logistiek bedrijf met hun opdrachtgevers en leveranciers.
Bart Banning, Sector Banker Transport & Logistiek bij ABN AMRO Bank, is spreker bij de Logistiekdag Nederland op 9 april in Breda. Banning richt zich binnen ABN AMRO al geruime tijd volledig op de sector Transport en Logistiek in Nederland en spreekt in dit interview over de uitdagingen en de toekomst van de logistiek.
Dit is een interview bij ABN AMRO dat ingaat op thema's die tijdens de sessie 'Duurzame Supply Chains' op de Logistiekdag 2025 o.l.v. Albert Veenstra worden besproken.
Hoe zie jij de rol van de CSRD in het bevorderen van duurzaamheid binnen de financiële sector?
"CSRD is een belangrijke stap richting een toekomstbestendige keten. Het recent aangekondigde EC Omnibus voorstel is gericht op sterke vereenvoudiging van de EU regels en vermindering van administratieve lasten. Vanuit financieringsoptiek blijft CSRD onverminderd belangrijk. Het Akkoord van Parijs is in 2015 gestart, met het Fifor55 programma uit 2021 als belangrijk wapenfeit. Het vertaalt de ambities uit het Akkoord naar duurzaamheidsdoelstellingen. CSRD is als Europese richtlijn hieraan toegevoegd, die ook in het nieuwe voorstel geldt voor de financiële sector. ABN AMRO zich daarnaast gecommitteerd aan de doelstelling van de Net Zero Banking Alliance om in 2050 een kredietportefeuille te hebben met nul uitstoot. Wij doen dat door de ontwikkeling van de lening portefeuille aan bedrijven te koppelen aan de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, met name door bedrijven te faciliteren om in hun duurzame investeringen. Dit vraagt nieuwe financiering-structuren en hernieuwd beleid. Dat is overigens niet vrijblijvend. Met de EU taxonomie heeft de Europese Commissie vastgesteld welke activiteiten bijdragen aan een klimaatneutrale economie – en welke activiteiten daarmee de term 'duurzaam' mogen dragen. Op microniveau spreken we met onze klanten over hun visie, én welke concrete stappen zij nemen richting een toekomst met minder CO₂-uitstoot."
Wat zijn vanuit jullie ervaring de belangrijkste uitdagingen die bedrijven tegenkomen bij het implementeren van de CSRD?
"Eerlijk gezegd, het is best een worsteling voor bedrijven. Uit onderzoek van ABN AMRO uit november 2023 bleek dat 66% van de ondernemers in het mkb nog geen idee had waar CSRD voor stond, laat staan wat voor gevolgen het had voor hun bedrijf. Bewustwording, informatie en begeleiding was nodig, CSRD is immers best een complexe richtlijn. Het afgelopen jaar zijn er belangrijke stappen gemaakt op dit gebied via ontelbare webinars, publicaties en podcasts. De reikwijdte van de 'oude' CSRD maakte vele mkb-bedrijven direct CSRD plichtig. Voor velen werd dit ervaren 'administratieve verplichting' gericht op rapportage. Maar er zijn ook bedrijven die CSRD juist als 'kans' zien door de rapportage te koppelen met hun duurzaamheidsstrategie. Zij hebben de aanpak van CSRD professioneel opgezet, eventueel met behulp van met externe begeleiding. Het valt op dat deze groep ook de koplopers zijn op andere thema's als elektrificatie en digitalisering. De ketenrelatie is het uitgangspunt om aan te sluiten op die thema's die voor hun opdrachtgevers vanuit logistiek perspectief van materieel belang zijn. CSRD biedt deze logistieke bedrijven de mogelijkheid om inzicht in de doelstellingen en ambities van hun opdrachtgevers te krijgen en hen helpen deze te realiseren. Dat is een opening naar nieuwe kansen op gebied van samenwerking en innovatie."
Welke voordelen zie jij voor de bedrijven in de transportsector die proactief voldoen aan de CSRD-vereisten, zowel op korte als lange termijn?
"De doelstelling van CSRD is transparantie op drie thema's Environmental, Social en Governance. De uitwerking valt grofweg uiteen in rapportage en strategie. Rapportage geeft inzicht (bv in CO₂-uitstoot (E) of ziekteverzuim (S)). CSRD implementatie wordt interessant als je de inzichten vanuit de rapportages kunt gaan vertalen in concrete strategische doelen; bijvoorbeeld hoe ga je CO₂ reduceren of hoe verlaag je het ziekteverzuim. Thema's die al langer op de strategische agenda staan, maar worden versterkt door de CSRD methodiek die vaak ook bij opdrachtgevers op de agenda staat. Het onlangs aangekondigde Omnibus voorstel zal het aantal CSRD plichtige bedrijven weliswaar fors verlagen, maar is juist ook een kans om de focus te verleggen van compliance naar strategische verduurzaming."
Hoe helpt ABN AMRO logistieke klanten om te voldoen aan de CSRD, zowel op het gebied van rapportage als het verduurzamen van hun bedrijfsvoering?
"Zoals vele bedrijven hebben wij sinds 1,5 jaar veel aandacht gegeven aan CSRD. Met het eerdere aangehaalde rapport hebben we bedrijven geïnformeerd over de komst en impact van CSRD. In 2024 gevolgd door interne opleidingen van onze commerciële collega's, klantenseminars, podcasts, webinars en publicaties. Ook hebben we de verbinding actief gezocht met andere partijen, zoals branche verenigingen en accountants. Het doel is klanten te helpen door als volwaardige gesprekspartner aan tafel te zitten. Niet direct op het gebied van rapportage, dat is meer een rol van de accountant, maar juist op gebied van strategiebepaling en toekomst. Vanuit die insteek kom je vanzelf op investeringen die bij de uitvoering van de strategie horen, en hoe dat gefinancierd kan worden."
Als we logistieke bedrijven vragen hoe ver ze zijn met CSRD, dan zien we dat name het mkb daarin nog ver achterblijft. Heb jij een tip/advies voor hen hoe ze dit kunnen oppakken?
"We moeten ons realiseren dat de transportsector een grote diversiteit aan bedrijven heeft. Een aantal van hen zijn direct CSRD plichtig en hebben in 2024 (of daarvoor al vanuit een bestaande NFRD verplichting) al veel tijd en capaciteit besteed aan de start met CSRD. Het EC Omnibus voorstel maakt een groot aantal transportbedrijven indirect CSRD plichtig. Deze zijn niet verplicht tot CSRD rapportages, maar doen er wel goed aan om hun strategische agenda te bepalen, ook op gebied van eerdere genoemde thema's E, S en G. Inzicht is te verkrijgen via accountants, en ook het CSRD basisdocument van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland. En wend je tot je klanten met de vraag welke informatie zij van jou als logistieke partner verwachten voor hun CSRD rapportage en strategie."
Vanuit jouw eigen ervaring, wat zou er morgen moeten veranderen om meer mogelijk te maken op het gebied van verduurzaming?
"Drie dingen. De overheid moet financieel meer ondersteunen. Subsidieloketten zijn open (AANZET, SPULA, SPRILA, Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen) maar schieten qua volume tekort. De subsidievraag vanuit bedrijven is vele malen hoger dan wat er mogelijk is. Een bewijs dat de technologie er klaar voor is, sector stappen vooruit wil zetten en de potentie heeft om te verduurzamen. Ten tweede, benut kansen op het gebied van slimmere logistiek door digitalisering (artificial intelligence), maar ook door het toepassen van de technologische innovatie. Er zijn voldoende mogelijkheden voor versnelling van zero emissie transport door verbeterde batterijtechnologie en laadinfrastructuur via energiehubs. Tenslotte, innovatie geeft vooruitgang, vraagt om investering met financiering als belangrijke randvoorwaarde. Zolang ketenpartijen transport ziet als een kosten gedreven, kortetermijnproduct zullen we waardevolle kansen voor de lange termijn laten liggen. De vraag is of we ons dat kunnen permitteren."
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.
Bron: ABN AMRO