Tholen - Het zijn uitdagende weken op de limesmarkt. "De prijzen zijn erg laag. Momenteel zijn ze wel iets aan het opkrabbelen, maar ze zijn de afgelopen extreem laag geweest. De combinatie van hoge aanvoer en beperkte vraag maakt het een uitdagende markt", vertelt Ive Lambert van Starfruit.
© Puripatch Lokakalin | Dreamstime
"De oorzaak ligt mede bij het slechte weer in het zuiden van Europa", zo vervolgt de Vlaamse importeur. Normaal gesproken moeten zij deze periode het meeste volume wegzetten. "Alleen als het 10 tot 15 graden is en het regent, zullen ze in Spanje de kar niet gaan trekken. Tel daar bovendien bij op dat er heel wat vertraagde binnenkomsten zijn geweest, waardoor het kwalitatief ook allemaal maar zus en zo is. Sommige schepen komen een week tot 10 dagen later binnen, wat de kwaliteit geen goed doet en als er te veel mindere handel in de markt zit, trekt het de markt naar beneden."
Starfruit werkt momenteel uitsluitend met Braziliaanse limes. "Vroeger werd er ook nog wel eens Mexico gedaan, maar dat is eigenlijk de wereld uit. De mensen daar hebben een stuk hogere productiekosten dan in Brazilië, waardoor er in Europa vaak niet betaald wordt wat er voor zo'n product nodig is. Dan houdt het op. Het zal in de toekomst voor wel meer producten een knelpunt worden. Als men er niet de prijs voor wil betalen, die wordt gezocht, zullen bepaalde producten minder en minder deze kant op komen."
"Misschien dat nu met alle ophef rond Trump een kleine opening wordt gecreëerd voor Mexicaanse exporteurs naar Europa, maar ik zie het zelf meer als iets van tijdelijke aard. Ze hebben namelijk ook het probleem dat de shipping lines, die er liggen, niet echt gunstig zijn voor Mexicaanse limes. De transittijd is tegenwoordig te lang en meestal is de markt te slecht om te gaan vliegen. Dan verdien je er niets meer op. Als je ze per boot al amper verkocht krijgt hier, zal het met luchtvracht zeker niet lukken."
Of de limesprijzen in de komende periode weer een beetje aan zullen trekken? "Ik denk dat ze wel wat opkrabbelen. Ook in Brazilië hebben ze er nu een beetje de rem op gezet, als je de afhavenprijzen in Europa ziet van 4,50 tot 5,50 euro. Daar worden ze in Brazilië ook niet blij van, want als je daar dan nog de container- en vaste kosten af moet halen, blijft er heel weinig marge over. Dan is het zelfs beter om de limes even in Brazilië te houden voor de industrie dan dat je ze aan die prijzen in Europa gaat verkopen."
Beperkte volumes mango's
Ook in de mango loopt het wat lastiger momenteel, maar daar is de situatie juist compleet andersom. "De volumes uit Peru lopen op het moment sterk terug. Het einde van het seizoen nadert en de prijzen zijn flink aangetrokken. Normaal gesproken gaat Ivoorkust volgende week het water op, waarna deze medio april aan zullen komen. Alleen ook daar zal de eerste week het volume nog niet echt loskomen, dus we verwachten een krappe mangomarkt de komende weken. Echt een overbruggingsperiode, waarbij de kwaliteit ook sterk afhankelijk is van exporteur tot exporteur. Er komen goede, maar ook wat probleempartijen binnen. Dat maakt het niet gemakkelijker, want als je een partij binnenkrijgt die gemixt rijp is, moet je ze eerst allemaal een keer overlopen en sorteren voor je ze kan gaan rijpen. Dat levert een hoop extra werk op."
Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit
Werkhuizenkaai 112
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
info@starfruit.be
www.groupadw.be/starfruit